Šéf luxemburskej diplomacie odsúdil kroky poľskej vlády proti ústavnému súdu

NETKY.SK • 21 December 2015, 15:50 • 2 min
Šéf luxemburskej diplomacie odsúdil kroky poľskej vlády proti ústavnému súdu

BERLÍN - Luxemburský minister zahraničných vecí Jean Asselborn odsúdil dnes kroky novej poľskej vlády, ktoré podľa neho oslabujú schopnosť ústavného súdu pôsobiť ako nástroj kontroly moci.

slovakia

left justify in out

V rozhovore pre nemeckú televíznu stanicu ZDF, z ktorého citovala agentúra AP, zároveň nevylúčil možnosť zásahu zo strany Európskej únie a najnovší vývoj v Poľsku označil za "hrozivý".

 

Asselborn ako predstaviteľ krajiny, ktorá v súčasnosti predsedá v Rade EÚ, na margo možnej intervencie zo strany dvadsaťosmičky povedal, že poľská vláda si zrejme neuvedomuje, "že sme spoločenstvom hodnôt a nielen môžeme, ale musíme zakročiť, ak sa veci uberajú zlým smerom, pokiaľ ide o právny štát".

Konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS) krátko po prevzatí moci v polovici novembra vyvolala kritiku dosadením svojich podporovateľov na posty ústavných sudcov. V súčasnosti navyše presadzuje návrh, aby 15-členný ústavný súd prijímal rozhodnutia dvojtretinovou väčšinou.

 

Proti snahám "neutralizovať" tento štátny orgán sa konali v sobotu demonštrácie v zhruba 20 poľských mestách, ale aj v Londýne, Bruseli či Tokiu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies