Šéf krajnej ľavicovej strany Pablo Iglesias čelí vnútrostraníckemu referendu pre kúpu luxusnej vily

NETKY.SK • 23 Máj 2018, 14:35 • 2 min
Šéf krajnej ľavicovej strany Pablo Iglesias čelí vnútrostraníckemu referendu pre kúpu luxusnej vily

MADRID - Dvaja členovia najvyššieho vedenia španielskej radikálnej ľavicovej strany Môžeme (Podemos) musia svojim členom a voličom vysvetľovať nákup luxusnej vily na predmestí Madridu. Napísal o tom španielsky denník El País.

slovakia

left justify in out

Polemika okolo novej nehnuteľnosti, ktorú si ako pár zaobstarali generálny tajomník strany Pablo Iglesias a "stranícka dvojka" Irene Monterová, viedla v rámci strany k referendu o vyslovení dôvery jej vedeniu. Hlasovanie sa začalo v utorok a potrvá do nedele. Právo vyjadriť v referende svoj názor má okolo 500 000 aktivistov strany.

 

Iglesias a Monterová sa ocitli v nemilosti spolustraníkov po tom, ako španielske médiá zverejnili správu, že na predmestí Galapagar, vzdialenom od Madridu asi 40 kilometrov, si kúpili luxusnú vilu so záhradou a bazénom. Vila sa predávala za 600 000 eur. Pár neskôr vysvetlil, že na kúpu domu si požičal 540 000 eur, ktoré bude splácať 30 rokov.

 

Iglesias sa neskôr na Facebooku obhajoval, že "vieme, že mnoho španielskych rodín, dokonca aj tých, kde majú dva platy, si podobnú pôžičku nemôže dovoliť, a práve preto je dôležité bojovať za dôstojné mzdy a brániť ich".

 

Dodal, že dom si s Monterovou kúpili, aby mali "trochu viac súkromia" na výchovu dvojčiat, ktoré sa im narodia.

 

Spresnil, že každý z nich bude v priebehu 30 rokov mesačne splácať po 800 eur. Obaja tiež vyhlásili, že vila im poslúži na bývanie, nie na "špekulatívne ciele".

 

Po tom, ako sa v médiách a na sociálnych sieťach objavili na adresu páru kritika a obvinenia z pokrytectva, Iglesias na svojom facebookovom konte napísal, že vzhľadom na "spochybnenie (jeho) dôveryhodnosti má ako vodca strany povinnosť postaviť sa situácii čelom a podriadiť sa (po straníckom referende) želaniu tých, ktorí mu zverili politickú zodpovednosť" za stranu Môžeme, ktorá je treťou najsilnejšou v Španielsku.

 

 

img

Pablo Iglesias počas kampane. Foto: TASR

 

 

Iglesiasovi a Monterovej medzičasom vyjadrili podporu viacerí ľavicoví lídri Európy, napríklad bývalý grécky minister financií Janis Varufakis či francúzsky politik Jean-Luc Mélenchon, ale aj konzervatívne médiá.

 

Varufakis, ktorý bol len nedávno terčom kritiky, keď sa francúzskemu časopisu Paris-Match nechal odfotografovať pri večernom posedení na strešnej terase svojho štýlového aténskeho bytu, pre francúzske médiá uviedol, že "je kuriózne, ak nie rovno absurdné, keď si ľudia myslia, že tí, ktorí bojujú proti (sociálnej) nerovnosti, musia žiť v slumoch".

 

Strana Môžeme vznikla v roku 2014, aby zastupovala záujmy "ľudí" proti "kaste", ako vtedy jej predstavitelia nazývali politické a podnikateľské elity Španielska.

 

Vy si pozrite, ako vilka za 600-tisíc vyzerá.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies