Šéf komisie OSN pre ľudské práva vyzval na rozšírenie kanálov na migáciu

NETKY.SK • 14 September 2015, 12:15 • 2 min
Šéf komisie OSN pre ľudské práva vyzval na rozšírenie kanálov na migáciu

ŽENEVA - Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn dnes vyzval na čo najrýchlejšie vypracovanie a schválenie účinnej globálnej migračnej politiky. Vyslovil sa aj za rozšírenie možností pre legálnu migráciu a presídlenie. Tieto dve opatrenia by zabránili úmrtiam migrantov i prevádzačstvu ľudí.

slovakia

left justify in out

V otváracom prejave trojtýždňového zasadnutia Rady OSN pre ľudské práva Husajn uvítal "ľudský a vodcovský prístup viacerých štátov Blízkeho východu - Jordánska, Libanonu a Turecka - a vyzdvihol prístup Nemecka a Švédska, lebo "prijali utečencov a migrantov, ktorí potrebovali ochranu".

 

Ocenil aj "pozoruhodnú štedrosť a láskavosť dobrovoľníkov a mnohých obyčajných ľudí, ktorí utečencom otvorili svoje domovy", a upozornil v tejto súvislosti na kontrast ich správania s xenofóbnym postojom časti politikov a bulvárnej tlače v niektorých európskych krajinách.

 

Jordánsky diplomat priznal štátom právo na kontrolu svojich hraníc a určenie podmienok na vstup a pobyt v nich. Pripomenul však povinnosť rešpektovať medzinárodné právo, práva utečencov a humanitárne právo.

 

Súčasne odsúdil nečinnosť medzinárodného spoločenstva v Sýrii - napriek vojnovým hrôzam, ku ktorým tam dochádza a ktoré "sú dobre zdokumentované". Kritizoval aj nedostatok finančnej podpory pre svoj úrad.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona