Šéf iránskej diplomacie o titulke Charlie Hebdo: Posvätné treba rešpektovať

NETKY.SK • 14 Január 2015, 13:52 • 2 min
Šéf iránskej diplomacie o titulke Charlie Hebdo: Posvätné treba rešpektovať

ŽENEVA - "My si myslíme, že posvätné treba mať v úcte," vyhlásil dnes iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf v reakcii na žiadosť novinárov, aby komentoval titulnú stránku najnovšieho vydanie francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo, na ktorej je opäť karikatúra proroka Mohameda.

slovakia

left justify in out

"Kým sa nenaučíme rešpektovať jeden druhého, bude to veľmi ťažké vo svete rôznych názorov a rozličných kultúr a civilizácií; nebudeme schopní začať dialóg, ak začneme znevažovať hodnoty a to, čo je posvätné pre iných," upozornil Zaríf, ktorý dnes v Ženeve rokoval so svojím americkým rezortným kolegom Johnom Kerrym.
     

Pri streľbe, ktorú minulú stredu rozpútali v parížskej redakcii týždenníka Charlie Hebdo bratia Said a Chérif Kouachiovci, zahynulo spolu 12 ľudí vrátane kľúčových karikaturistov - Stéphana Charbonniera, publikujúceho pod menom Charb, Georgea Wolinského, Jeana "Cabu" Cabuta a Bernarda "Tignous" Verlhaca. 
     

Na útoku na redakciu v ďalších dňoch nasledovali v Paríži ešte dva útoky, ktoré spáchal ďalší islamista, Amédy Coulibaly.
     

Troch páchateľov všetkých troch útokov polícia zastrelila minulý piatok pri takmer súbežných operáciách v Paríži a v obci Dammartin-en-Goele, kde sa Kouachiovci od piatkového rána skrývali pred políciou. Predtým, než ich policajti zneutralizovali, sa všetci traja ešte pokúšali prestrieľať z objektov, kde sa skrývali.
     

Útoky islamistov v Paríži si vyžiadali celkovo 17 obetí na životoch.
     

Charlie Hebdo vyšiel dnes v 16 jazykových mutáciách s karikatúrou proroka Mohameda na obálke. Na zelenom pozadí je vykreslený moslim v bielom turbane, ktorý drží ceduľu s nápisom "Je suis Charlie". Titulok na obálke uvádza: "Tout est pardonné" (Všetko je odpustené), čo francúzske médiá vysvetľujú tak, že prorok Mohamed odpustil karikaturistom za to, že si z neho uťahovali.
     

Ani vcelku zmierlivá titulka z dielne zdecimovej redakcie však nezabránila, aby zvyšok čísla bol ostrý a uštipačný - presne v duchu Charlie Hebdo, ktorý zvyčajne vychádzal v náklade 60.000 kusov a v čase pred tragickým útokom mal veľké finančné problémy a bol na pokraji bankrotu. 
     

Vzhľadom na obrovský záujem o najnovšie číslo sa redakcia rozhodla pre dotlač aktuálneho čísla, ktoré napokon vyjde v náklade päť miliónov kusov - namiesto pôvodných troch miliónov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies