Šéf iránskej atómovej agentúry varoval USA: Nepodrývajte jadrovú dohodu

NETKY.SK • 10 Október 2017, 14:32 • 2 min
Šéf iránskej atómovej agentúry varoval USA: Nepodrývajte jadrovú dohodu

RÍM - Šéf Iránskej organizácie pre atómovú energiu Alí Akbar Sálehí varoval dnes Spojené štáty pred podrývaním historickej jadrovej dohody z roku 2015 a vyhlásil, že tým utrpia medzinárodné snahy o nešírení týchto zbraní, ako aj postavenie Washingtonu vo svete.

slovakia

left justify in out

Sálehí na dnešnej medzinárodnej konferencii o posilňovaní jadrovej bezpečnosti v talianskej metropole Rím povedal, že nedávny "mylný negatívny postoj Washingtonu neveští nič dobré" pre zachovanie dohody v jej neporušenom stave.

 

Sálehí dodal, že Irán nechce byť svedkom stroskotania tejto dohody, ale že "celé medzinárodné spoločenstvo riskuje oveľa viac než Irán, ktorého národné záujmy by boli tiež ohrozené".

 

Americký prezident Donald Trump má tento týždeň predniesť prejav o Iráne, v ktorom podľa očakávania odmietne potvrdiť, že Irán dodržiava historickú jadrovú dohodu z roku 2015 medzi Teheránom a šiestimi svetovými veľmocami. Tento názor predloží aj Kongresu. Trump tiež zrejme uvalí na iránske elitné Revolučné gardy nové sankcie.

 

Sálehí ocenil pokrok, ktorý nastal vďaka dohode z roku 2015, a povedal, že snahy o nešírenie jadrových zbraní a o odzbrojenie sú prínosom pre celý svet. Označil dohodu "jednoducho za priveľmi vzácnu, aby sa dovolilo jej podrytie alebo oslabenie".

 

Šéf iránskej jadrovej organizácie na záver povedal, že dúfa, že "prevládne zdravý rozum".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies