Šéf Huawei nevidí vo výzvach USA na bojkot firmy nijaké ohrozenie

NETKY.SK • 19 Február 2019, 16:48 • 2 min
Šéf Huawei nevidí vo výzvach USA na bojkot firmy nijaké ohrozenie

LONDÝN - Huawei, čínsky výrobca techniky pre mobilných operátorov, nevidí v amerických výzvach na svoj bojkot nijaké ohrozenie. „Nič sa nestane z toho, že nás chcú USA zničiť," uviedol zakladateľ koncernu Žen Čeng-fei v rozhovore pre BBC. "Svet sa k nám nemôže obrátiť chrbtom preto, lebo sme pokrokovejší," dodal. Aj keby sa Spojeným štátom podarilo presvedčiť viac krajín a Huawei nebudú dočasne využívať, jeho podnikanie „by v každom čase kleslo len málo“.

slovakia

left justify in out

Žen získal podporu od šéfa svojho konkurenta, spoločnosti Ericsson. Ten hodnotí aktuálnu diskusiu o čínskom dodávateľovi telekomunikačných operátorov ako nebezpečenstvo pre plynulé budovanie 5G siete v Európe. Börje Ekholm to povedal pre britský denník Financial Times.

 

"Riskujeme, že sa sústredíme len na jednu otázku. Všetci naši zákazníci sa pokúšajú porozumieť tomu, čo to znamená, a to vyvoláva neistotu. Keď na Západe nebude svetlo, bude svietiť Východ. A keď Sever stmavne, zostáva stále ešte Juh. Amerika nereprezentuje svet, Amerika reprezentuje len časť sveta."

 

 

Naposledy hovoril americký viceprezident Mike Pence v sobotu (16. 2.) v Mníchove o ohrození spoločnosťou Huawei a inými čínskymi telekomunikačnými firmami. "Čínske právo od nich vyžaduje, aby bezpečnostný aparát v Pekingu mal prístup ku všetkým údajom, ktoré sa týkajú siete alebo zariadení. My musíme chrániť našu kritickú telekomunikačnú infraštruktúru," uviedol Pence. USA vyzvali všetkých partnerov, aby boli bdelí.

 

img

 

Žen v interview jasne uviedol, že smerovanie Huawei sa nezmení ani po zatknutí jeho dcéry Meng Wan-čou. Finančná šéfka Huawei bola zatknutá 1. decembra v kanadskom Vancouveri na žiadosť USA. Ministerstvo spravodlivosti obvinilo manažérku, že robila zakázané obchody s Iránom. Navyše sa jej kladie za vinu, že sa zúčastnila na krádeži obchodného tajomstva , Žen americké obvinenia odmietol a povedal, že "išlo o politicky motivované konanie".

 

 

Šéf Ericssonu Ekholm varoval, že diskusia a potenciálne vylúčenie Huawei by mohlo zvýšiť náklady mobilným operátorom a aj ich užívateľom. Môže ohroziť súčasnú sieť LTE a aj štart superrýchleho internetu 5G, a to až o niekoľko rokov. Aktuálnou sa stáva diskusia o ďalekosiahlej regulácii a vysokých nákladoch mobilných frekvencií.

 

img

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona