Šéf hnutia PEGIDA po škandále s fotografiou odstúpil

NETKY.SK • 22 Január 2015, 07:00 • 2 min
Šéf hnutia PEGIDA po škandále s fotografiou odstúpil

BERLÍN - Šéf hnutia Európania proti islamizácii Západu (PEGIDA) Lutz Bachmann odstúpil z jeho čela po tom, čo na Facebooku zverejnil seba ako nacistického vodcu a vyjadroval sa tam proti prisťahovalcom a žiadateľom o azyl.

slovakia

left justify in out

Bachmann sa za svoje slová ospravedlnil, fotografiu, na ktorej pripomína Adolfa Hitlera, však nezmienil. Podľa hovorkyne skupiny Kathrin Oertelovej išlo o vtip počas návštevy holiča súvisiaci so satirickou knihou o Hitlerovi s názvom Er ist wieder da (Je opäť tu). Podpredseda nemeckej vlády Sigmar Gabriel na vec reagoval slovami, že "ten, kto pózuje ako Hitler, je buď totálny idiot, alebo nacista". Zároveň využil príležitosť a vyzval Nemcov, aby nechodili na demonštrácie organizované hnutím PEGIDA, ktoré Bachmann spoluzakladal. Prokuratúra v nemeckom meste Drážďany ešte v stredu potvrdila, že začala v tejto súvislosti vyšetrovanie. Vyučený kuchár Bachmann bol v minulosti viackrát stíhaný, okrem iného za krádež či drogy.

 

Pravidelný pochod proti islamizácii plánovaný na pondelok v Drážďanoch zrušili pre konkrétnu hrozbu útoku proti Bachmannovi. V stredu večer sa konala demonštrácia asi 13 000 stúpencov jeho skupiny ako aj protidemonštrácia v Lipsku. Násilnosti hlásené neboli. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies