Šéf Greenpeace sa Putinovi ponúka ako zábezpeka za prepustenie aktivistov

NETKY.SK • 9 Október 2013, 10:42 • 2 min
Šéf Greenpeace sa Putinovi ponúka ako zábezpeka za prepustenie aktivistov

AMSTERDAM - Výkonný riaditeľ ochranárskej organizácie Greenpeace Kumi Naidoo napísal otvorený list ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, v ktorom navrhol, že odcestuje do Ruska a bude "zábezpekou" za prepustenie na kauciu 30 aktivistov obvinených ruským súdom z pirátstva.

slovakia

left justify in out

Skupinu aktivistov Greenpeace zadržali ruské úrady, keď sa pokúšali preniknúť na vrtnú plošinu Prirazlomnaja v Pečorskom mori a upozorniť tak na riziká ťažby v Arktíde.

Naidoo v otvorenom liste Putinovi píše, že "chce byť zárukou dobrého správania sa aktivistov Greenpeace, keď budú prepustení na kauciu," a vyjadruje ochotu presťahovať sa do Ruska a zostať tam, kým sa kauza nedorieši. Dodal, že ani on, ani aktivisti nevnímajú seba samých, že sú nad zákonom, a požiadal Putina o stretnutie. Skupina 30 ľudí - 28 aktivistov Greenpeace a dvaja novinári na voľnej nohe - sa nachádza vo väzbe v severoruskom prístave Murmansk od 18. septembra. Tamojší súd voči nim vzniesol obvinenie z pirátstva a odmietol ich prepustiť na kauciu do začatia súdneho procesu.

Naidoo, ktorý bol za svoj boj proti apartheidu v rodnej Južnej Afrike niekoľkokrát uväznený a pôsobil v ilegalite, uviedol, že je pripravený zdieľať osud aktivistov Greenpeace - ak ich súd uzná za vinných. Za pirátstvo im v Rusku hrozí 15 rokov väzenia"Neočakávam, že by som zdieľal ich osud, ale je to riziko, ktoré som ochotný na seba zobrať," uvádza sa v liste, v ktorom Naidoo dodáva, že "akcie pokojných demonštrantov by sa nemali nazývať pirátstvom". "Vy viete, že sú obvinení zo zločinu, ktorý sa nestal," upozornil Naidoo Putina. 

Incident v Pečorskom mori má medzinárodný rozmer, keďže medzi aktivistami sú občania 18 krajín. Holandsko podniklo minulý týždeň právne kroky proti Rusku za to, že nezákonne zadržiava aktivistov z hnutia Greenpeace, ktorí na lodi zaregistrovanej v Holandsku protestovali proti ťažbe ropy v Arktíde. Holandská vláda napadla "protiprávny spôsob", akým bola loď Arctic Sunrise zastavená, a bude požadovať prepustenie všetkých 30 aktivistov. Rusko medzičasom odmietlo tvrdenia organizácie Greenpeace, že plavidlo sa v čase zadržania ruskou pohraničnou strážou nachádzalo v medzinárodných vodách.

Obavy o osud svojich zadržiavaných občanov prejavilo Francúzsko, Nemecko i ďalšie krajiny. S kauzou Greenpeace podľa ruských médií súvisí aj diplomatický incident z holandského Haagu, kde tamojšia polícia minulý víkend vtrhla do bytu ruského diplomata, zaútočila na neho a na policajnej stanici ho bez vysvetlenia zadržiavala niekoľko hodín. Podľa ruských médií bolo príčinou policajnej akcie údajné diplomatovo zlé zaobchádzanie s deťmi, čo samotný Dmitrij Borodin i jeho rodina odmietajú. Prezident Putin postup holandskej polície označil za hrubé porušenie Viedenskej konvencie a žiadal "vysvetlenie, ospravedlnenie a potrestanie vinníkov".
     

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies