Šéf FSB: Rusko zabránilo viac ako 100 občanom pridať sa k IS

NETKY.SK • 15 December 2015, 10:37 • 2 min
Šéf FSB: Rusko zabránilo viac ako 100 občanom pridať sa k IS

MOSKVA - Riaditeľ ruskej tajnej služby FSB Alexandr Bortnikov dnes informoval, že na severnom Kaukaze bolo zlikvidovaných 20 z 26 vodcov zoskupení, ktorí prisahali vernosť v Rusku zakázanej extrémistickej organizácii Islamský štát (IS). Informovala o tom dnes agentúra TASS.

slovakia

left justify in out

Na dnešnom zasadnutí Národného protiteroristického výboru (NAK) Bortnikov uviedol, že hlavnou teroristickou hrozbou pre Rusko sú naďalej "zločinecké formácie" na severnom Kaukaze a ich aktivity. Dodal, že sa potvrdili prognózy o vyostrení situácie v Rusku v súvislosti s jeho náletmi na pozície islamistov v Sýrii. Rusko je terčom hrozieb od IS i ďalších teroristických skupín a na jeho územie sa pokúšajú preniknúť islamistickí militanti zo zahraničia. Pripomenul aj teroristické útoky, ktorých obeťou sa ruskí občania stali v zahraničí.

 

Bortnikov vyzval venovať viac pozornosti opatreniam, ktoré zabránia prieniku potenciálnych teroristov na územie Ruska. Podľa neho treba zvýšiť efektivitu pri kontrole migrantov i turistov a posilniť spoluprácu s okolitými štátmi. Podľa šéfa FSB sa tento rok podarilo vyše 100 ruským občanom zabrániť v odchode na Blízky východ, kde sa chceli pridať k islamistickým povstalcom. Poznamenal však, že naďalej pretrváva tendencia, keď stúpa počet ruských občanov, ktorí chcú bojovať v zahraničí po boku islamistov. Väčšinou sú to mladí ľudia. Vyzval preto prijať opatrenia, ktoré by tento trend zvrátili, napríklad formou intenzívnej práce s mládežou.

 

Bortnikov na zasadnutí informoval, že v Rusku sa vytvára systém ochrany internetu, aby na ňom nebolo možné publikovať materiály propagujúce terorizmus či extrémizmus. Rusko sa tiež podľa Bortnikova snaží odrezať extrémistické skupiny od finančných tokov. Pre podozrenie z poskytovania materiálnej pomoci IS sa v Rusku preveruje 1600 fyzických a právnických subjektov. Trestné konanie sa začalo v ďalších 270 prípadoch.

 

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Oleg Syromolotov v novembri oznámil, že v Sýrii bolo zabitých 160 Rusov bojujúcich v radoch IS. Podľa neho sa z približne 2700 Rusov bojujúcich v Sýrii 73 vrátilo domov a boli uznaní za vinných, ďalších 36 umiestnili po návrate do väzby. Rusko začalo v septembri podnikať nálety na pozície IS v Sýrii, aby podporilo sily prezidenta Bašára Asada.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona