Šéf francúzskej armády rezignoval pre spor s Emmanuelom Macronom: Nesúhlasí s rozpočtovými škrtmi

NETKY.SK • 19 Júl 2017, 13:09 • 2 min
Šéf francúzskej armády rezignoval pre spor s Emmanuelom Macronom: Nesúhlasí s rozpočtovými škrtmi

PARÍŽ - Najvyšší veliteľ francúzskej armády v stredu oznámil, že odstupuje pre spor s prezidentom Emmanuelom Macronom týkajúci sa rozpočtových škrtov.

slovakia

left justify in out

Náčelník generálneho štábu francúzskych ozbrojených síl generál Pierre de Villiers uviedol, že na zasadnutí bezpečnostnej rady odovzdal svoju rezignáciu Macronovi, ktorý ju prijal. Prezidentská kancelária sa k tomu zatiaľ nevyjadrila. Postup generála je predzvesťou nových výziev pre Macronovu administratívu a presadzované ekonomické reformy.

Macron sa zaviazal zvýšiť výdavky na armádu na dve percentá HDP do roku 2025 v rámci záväzkov Paríža voči Severoatlantickej aliancii. Jeho vláda však minulý týždeň oznámila limity armádnych výdavkov pre tento rok, ktoré sú súčasťou celkových snáh o zníženie štátneho deficitu a podporu stagnujúcej ekonomiky. De Villiers, ktorý bol šéfom francúzskych ozbrojených síl od roku 2014, s tým však nesúhlasí. "Už nebudem v pozícii zabezpečiť udržateľnosť armádneho modelu, v ktorý verím a ktorý zaručuje ochranu Francúzska a Francúzov," vyhlásil.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies