Šéf firmy Walt Disney varuje pred obchodnou vojnou USA a Číny

NETKY.SK • 8 Február 2017, 13:13 • 2 min
Šéf firmy Walt Disney varuje pred obchodnou vojnou USA a Číny

BURBANK - Šéf americkej mediálnej spoločnosti Walt Disney Bob Iger varoval pred prípadnou obchodnou vojnou medzi USA a Čínou. Ako uviedol, pre spoločnosť Walt Disney by mal takýto vývoj veľmi nepriaznivé dôsledky.

slovakia

left justify in out

"Otvorená obchodná vojna s Čínou spôsobí obrovské škody biznisu firmy Walt Disney, ale aj mnohým ďalším spoločnostiam," povedal Iger v rozhovore pre spravodajskú stanicu CNBC.

 

Ako dodal, význam čínskeho trhu pre Walt Disney stále rastie. Konkrétne zábavný park Disneyland Shanghai, prvý zábavný park na území kontinentálnej Číny, "bol jedným z najväčších úspechov roku 2016". Od svojho otvorenia v júni minulého roka navštívilo park viac než 7 miliónov ľudí.

 

Ochranárska politika, ktorú presadzuje nový americký prezident Donald Trump, však môže odštartovať medzi ekonomickými veľmocami obchodnú vojnu. Už počas prezidentskej kampane Trump hrozil zavedením až 45-% cla na dovoz čínskych produktov, keďže vo vzájomnom obchode ťahajú Spojené štáty už roky za kratší koniec.

 

Spoločnosť Walt Disney dnes zároveň oznámila za 1. štvrťrok obchodného roka 2016/2017, teda od októbra do konca decembra, nečakaný pokles tržieb. Tie dosiahli 14,78 miliardy USD (13,85 miliardy eur), čo predstavuje medziročný pokles o 3 %. Čiastočne sa pod to podpísali nižšie tržby vo filmovej divízii. Ich pokles dosiahol 7 %. Výsledkom tak firma zaostala za očakávaniami trhov, ktoré počítali s miernym rastom kvartálnych tržieb na 15,26 miliardy USD.

 

Zisk klesol z 2,88 miliardy USD v 1. kvartáli 2015/2016 na 2,48 miliardy USD. Bez započítania mimoriadnych položiek sa zisk na akciu znížil z 1,63 USD na 1,55 USD. V tomto prípade tak spoločnosť prekonala odhady analytikov, ktorí očakávali upravený zisk na úrovni 1,50 USD/akcia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies