Šéf firmy Rosnefť Sečin: Očakávam pokles ceny barelu ropy pod 60 USD

NETKY.SK • 28 November 2014, 11:07 • 2 min
Šéf firmy Rosnefť Sečin: Očakávam pokles ceny barelu ropy pod 60 USD

MOSKVA - Šéf najväčšieho ruského ropného koncernu Rosnefť Igor Sečin predpokladá, že cena ropy bude ďalej klesať a v nasledujúcich mesiacoch by jej barel (159 litrov) mohol stáť menej ako 60 USD (48,08 eura). Informuje o tom agentúra DPA s odvolaním sa na rozhovor Sečina, ktorý dnes uverejnil nemecký denník Welt.

slovakia

left justify in out

Sečin predpokladá, že by k tomu mohlo dôjsť najneskôr koncom 1. polroka 2015. Koncern bude mať v takom prípade dosť pružnosti a zásob, ale realizáciu niektorých drahých projektov bude musieť posunúť na neskoršie obdobie.

 

Všeobecne však podľa Sečina v dôsledku poklesu ceny ropy dôjde k novému rozdeleniu vplyvu na trhu. Niektoré podniky nevydržia dlhé obdobie nízkej ceny ropy. Dodal, že ťažba bridlicovej ropy v Spojených štátoch sa bude považovať za jeden z faktorov nízkej ceny komodity.

 

Od leta cena ropy na globálnom trhu klesla o 30 %. Po tom, ako sa členovia OPEC, medzinárodného ropného kartelu, na rokovaní vo Viedni vo štvrtok (27. 11.) nedohodli na znížení ťažobných kvót, sa cena barelu prepadla takmer o 5 USD. Cena barelu ľahkej ropnej zmesi West Texas Intermediate (WTI) sa dostala pod 70 USD prvýkrát od júna 2010.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona