Šéf Európskej komisie na Slovensku verí, že účasť v eurovoľbách dosiahne 20 percent

NETKY.SK • 24 Apríl 2014, 14:27 • 2 min
Šéf Európskej komisie na Slovensku verí, že účasť v eurovoľbách dosiahne 20 percent

BRATISLAVA - Účasť v tohtoročných voľbách do Európskeho parlamentu (EP) by mohla byť väčšia ako 20 percent, verí vedúci zastúpenia Európskej komisie (EK) na Slovensku Dušan Chrenek.

slovakia

left justify in out

"Verím, že ľudia si uvedomia, že na to, aby niečo v EÚ aj zmenili, potrebujú vyjadriť svoj názor, a to aj účasťou vo voľbách do EP," povedal Chrenek v rozhovore pre agentúru SITA.

 

Ľudí k volebným urnám musia podľa Chreneka prilákať najmä politické strany, ktoré by mali robiť aktívnu kampaň, predstaviť dobrých kandidátov a vysvetľovať voličom, prečo by mali ísť voliť. "Verím, že kampaň, ktorá sa stále len rozbieha, sa zintenzívni a tých aktivít politických strán bude v máji oveľa viac," dodal Chrenek. Prieskumy verejnej mienky Eurobarometer za posledných desať rokov ukazujú, že Slováci majú k EÚ pozitívnejší vzťah, ako je to v celoeurópskom priemere. V obidvoch eurovoľbách, ktoré sa u nás zatiaľ konali, však bola na Slovensku dosiahnutá najnižšia účasť voličov spomedzi všetkých členských štátov EÚ. "Je na to viacero dôvodov, jedným z nich je aj to, že sa splnil ten náš veľký cieľ, vstúpili sme do EÚ, už môžeme využívať jej výhody a u ľudí akoby prevládal pocit, že teraz už nemusia robiť nič navyše," nazdáva sa šéf EK na Slovensku. Ľudia si tiež podľa neho myslia, že účasťou vo voľbách sa len máločo zmení a Brusel je pre nich veľmi vzdialený. "Tiež nie je niekedy do detailov vysvetlené, čo robí Európsky parlament a aký má dosah na život ľudí," tvrdí Chrenek. 

 

Voľby do europarlamentu budú na Slovensku v sobotu 24. mája od 7:00 do 22:00. Na Slovensku pôjde o tretie eurovoľby, predtým sa konali v rokoch 2004 a 2009. V jednotlivých štátoch EÚ sa voľby uskutočnia od 22. do 25. mája. Doterajšie eurovoľby u nás charakterizovala nízka volebná účasť, v roku 2009 prišlo k urnám 19,64 percenta oprávnených voličov, v roku 2004 to bolo 16,96 percenta. V oboch prípadoch to bolo najmenej zo všetkých členských krajín EÚ. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies