Šéf európskej diplomacie Josep Borrell vyzval libanonských predstaviteľov na urýchlené zostavenie novej vlády

NETKY.SK • 19 Jún 2021, 17:09 • 2 min
Šéf európskej diplomacie Josep Borrell vyzval libanonských predstaviteľov na urýchlené zostavenie novej vlády

BEJRÚT - Šéf európskej diplomacie Josep Borrell v sobotu vyzval libanonských predstaviteľov na zrýchlenie rokovaní o vytvorení novej vlády.

slovakia

left justify in out

Politikom, ktorí sú zodpovední za patovú situáciu, pohrozil sankciami. Libanon naliehavo potrebuje novú vládu, ktorá presadí reformy a krajinu vyvedie z politickej a finančnej krízy, uviedol podpredseda Európskej komisie  po tom, čo sa v Bejrúte stretol s libanonským prezidentom Michelom Aounom.

 

Mohlo by vás zaujímať: Podľa Brockovej sa ešte pandémia neskončila! Rozvojovým krajinám naďalej hrozí kolaps

 

 

Pred Borrellovou návštevou libanonské média informovali, že EÚ zvažuje sankcie, ktoré by pre viacerých libanonských predstaviteľov znamenali zákaz vstupu na územie európskej dvadsaťsedmičky a zmrazenie účtov. Hlavný diplomat EÚ potvrdil, že takéto úvahy zaznievajú, hoci to nie je cesta, ktorú by Brusel preferoval.

 

Prečítajte si: Francúzsko poslalo do Libanonu predbežnú správu o ničivej explózii v bejrútskom prístave

Libanon od konca roka 2019 trpí ťažkou hospodárskou krízou, ktorá sa v posledných mesiacoch vystupňovala. Podľa Svetovej banky sa miestna ekonomika vlani prepadla o vyše 20 percent a v aktuálnom roku ju pravdepodobne čaká pokles o ďalších takmer desať percent. K prehĺbeniu krízy prispela ničivá explózia v bejrútskom prístave, ktorá minulý rok v auguste usmrtila a zranila tisícky ľudí. Výbuch takmer tritisíc ton dusičnanu amónneho pocítili až na Cypre vzdialenom 150 kilometrov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies