Šéf Európskeho parlamentu žiada slobodné a spravodlivé voľby vo Venezuele

NETKY.SK • 27 Apríl 2017, 19:06 • 2 min
Šéf Európskeho parlamentu žiada slobodné a spravodlivé voľby vo Venezuele

BRUSEL - Európsky parlament (EP) dôrazne odsudzuje brutálnu represívnu politiku bezpečnostných síl a iných ozbrojených skupín vo Venezuele uplatňovanú proti pokojným demonštrantom. Konštatuje sa to v dnes prijatej rezolúcii, ktorá vyzýva venezuelské orgány, aby okamžite povolili prísun humanitárnej pomoci do krajiny, čeliacej kritickému nedostatku potravín a liekov.

slovakia

left justify in out

Predseda EP Antonio Tajani vo svojom stanovisku uviedol, že EÚ je už niekoľko rokov svedkom násilia, útlaku a hladovania vo Venezuele.

 

"Vidíme mladých študentov zabitých na uliciach počas protestov, zúfalých ľudí, ktorí hľadajú potravu v odpadkoch, deti zomierajú v nemocniciach pre nedostatok zdravotníckych potrieb, politickí protivníci sú posielaní do väzenia," zhrnul Tajani situáciu vo Venezuele. Dodal, že obyvateľov tejto juhoamerickej krajiny "zrazil na kolená" režim, ktorý úplne ignoruje demokraciu a právny štát a izoluje sa od medzinárodného spoločenstva.

 

Šéf EP vyjadril podporu venezuelskému parlamentu v jeho úsilí zostať nezávislý a zachovať si svoje legislatívne právomoci. "Demokracia a zásada oddelenia právomocí sa musia chrániť," zdôraznil.

 

Podľa Tajaniho je nevyhnutné stanoviť termín pre slobodné a transparentné voľby, ktoré sú jediným východiskom zo súčasnej "politickej katastrofy". Ešte predtým však vláda v Caracase musí prepustiť všetkých politických väzňov a umožniť politickým oponentom zúčastniť sa na týchto voľbách.

 

Počet obetí niekoľkotýždňových protivládnych protestov vo Venezuele sa vyšplhal na najmenej 32, okolo 1300 ľudí bolo zadržaných.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies