Šéf Europolu upozornil, že Európa môže čeliť ďalším útokom ako v Paríži

NETKY.SK • 19 November 2015, 14:27 • 2 min
Šéf Europolu upozornil, že Európa môže čeliť ďalším útokom ako v Paríži

BRUSEL - Európa po teroristických útokoch v Paríži z 13. novembra môže čeliť ďalším podobným útokom džihádistickej skupiny Islamský štát (IS). Počas vypočúvania pred poslancami Európskeho parlamentu (EP) v Bruseli to dnes uviedol riaditeľ Europolu Rob Wainwright.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Šéf tejto agentúry EÚ, ktorá koordinuje policajné sily v jej členských krajinách, spresnil, že je "rozumné predpokladať", že ďalšie takéto útoky na európskej pôde sú možné.

 

Wainwright porovnal útoky v Paríži, pri ktorých prišlo o život 129 ľudí, s atentátmi v Bombaji z roku 2008, keď skupina moslimských militantov zabila na viacerých miestach indického veľkomesta166 ľudí.

 

"Udalosti, ku ktorým vtedy došlo v Bombaji, sa teraz dostali do Európy," povedal šéf Europolu. Dodal, že takáto forma organizovaných a koordinovaných útokov je silnejšia a hrozivejšia než teroristické činy osamelých útočníkov, ku ktorým dochádzalo v posledných rokoch a mali ich na svedomí buď jednotlivci, alebo iba malé skupiny ľudí.

 

Podľa jeho slov sú atentáty v Paríži jasným vyhlásením Islamského štátu, že chce svoju brutálnu značku terorizmu vyvážať do Európy, aby tak IS získal väčší ohlas na medzinárodnej scéne.

 

Wainwright v tejto súvislosti spomenul aj zničenie ruského osobného lietadla nad Egyptom, ku ktorému došlo v októbri, a upozornil, že Európa čelí "mimoriadne vážnej medzinárodnej teroristickej organizácii", ktorá je dobre financovaná a je aktívna už aj na európskych uliciach.

 

"Táto organizácia predstavuje najvážnejšiu hrozbu terorizmu pre Európu za posledných desať rokov," zdôraznil Wainwright.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies