Šéf Enelu potvrdil záujem Číňanov o Slovenské elektrárne

NETKY.SK • 3 Október 2014, 14:17 • 2 min
Šéf Enelu potvrdil záujem Číňanov o Slovenské elektrárne

BRATISLAVA - O podiel Enelu v Slovenských elektrárňach majú záujem aj Číňania. Potvrdil to šéf talianskeho energetického koncernu Francesco Starace.

slovakia

left justify in out

Navyše sa čínske spoločnosti zaujímajú aj o majetok, ktorý Enel predáva v Rumunsku. "Sú tu čínske spoločnosti, ktoré sa zaujímajú o Rumunsko aj Slovensko," citovala Staraceho slová agentúra Reuters.

 

Ktorá čínska spoločnosť prejavila záujem o kúpu 66-percentného podielu Enelu v Slovenských elektrárňach, však Starace neprezradil. Podľa Reuters však niektoré správy hovoria o záujme firmy China National Nuclear Corporation (CNCC). Pri Rumunsku bol šéf Enelu konkrétnejší. Tamojšie aktíva chce podľa neho kúpiť energetická spoločnosť State Grid Corporation of China (SGCC). 

 

Záujemcov o slovenský majetok Enelu, ktorý analytici banky Santander podľa agentúry Reuters ohodnotili na 3,6 mld. eur vrátane dlhov, tak pribúda. Patria medzi ne aj české firmy ČEZ a holding EPH. Špekuluje sa pritom aj o možnosti, že by podiel Enelu v Slovenských elektrárňach, alebo aspoň jeho časť, mohol odkúpiť aj štát. Podobne je tomu napríklad aj v Rumunsku, kde miestna vláda vyjadrila záujem o predávaný majetok Enelu. 

 

Šéf talianskeho energetického koncernu Enel však zároveň dodáva, že zatiaľ stále nie je isté, či všetky ponúkané aktíva firmy napokon majiteľa zmenia. „Nie je to dané, že opustíme všetky krajiny, kde ponúkame majetok na predaj,“ povedal Starace. 

 

Záujem čínskych štátnych energetických firiem, ktoré majú dostatok prostriedkov na akvizície, o energetické aktíva v Európe, trvá už dlhšie, keď využívali najmä krízu eurozóny. Najväčšia energetická firma na svete podľa obratu, čínska štátna State Grid Corporation, sa tak dostala k menšinovým podielom v prevádzkovateľoch prenosových a distribučných sústav v Portugalsku či Taliansku a taktiež zvažuje vstup do podnikov v Grécku či Španielsku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies