Šéf EK: Sýria musí zničiť chemické zbrane

NETKY.SK • 11 September 2013, 14:29 • 2 min
Šéf EK: Sýria musí zničiť chemické zbrane

ŠTRASBURG - Európska únia vyzýva na potrebu "silnej odpovede" v reakcii na použitie chemických zbraní v Sýrii a tamojší režim žiada o "demonštráciu svojej pripravenosti zničiť takýto arzenál". Predseda Európskej komisie, výkonného orgánu 28-člennej únie, sa tak vyjadril počas svojho každoročného prejavu o stave bloku.

slovakia

left justify in out

Barroso v stredu pred plénom Európskeho parlamentu vo francúzskom Štrasburgu označil augustový chemický útok za "odporný čin, ktorý si zaslúži jasné odsúdenie a silnú odpoveď". Portugalský expremiér zároveň pripomenul, že Brusel bol najväčším finančným podporovateľom Sýrie od vypuknutia konfliktu spred dva a pol roka. Podľa Barrosa EÚ poslala do Sýrie 1,5 miliardy eur, pričom 850 miliónov išlo priamo z jej rozpočtu.

"Medzinárodné spoločenstvo na čele s OSN má kolektívnu zodpovednosť trestať takéto činy a ukončiť konflikt. Návrh vyradiť sýrske zbrane z používania je však potenciálne pozitívnym vývojom. Sýrsky režim teraz musí demonštrovať svoju vôľu zrealizovať tento návrh, a to bez váhania," povedal europoslancom šéf EK.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies