Šéf egyptskéj diplomacie Šukrí zrušil stretnutie s Trumpovým poradcom Kushnerom

NETKY.SK • 23 August 2017, 12:21 • 2 min
Šéf egyptskéj diplomacie Šukrí zrušil stretnutie s Trumpovým poradcom Kushnerom

KÁHIRA - Egyptský minister zahraničných vecí Sámih Šukrí zrušil dnes stretnutie s poradcom Bieleho domu Jaredom Kushnerom.

slovakia

left justify in out

Poradca amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý je aj jeho zaťom, sa však stretne s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím. Americká delegácia je v Káhire v rámci blízkovýchodného turné na podporu mierových snáh v dlhoročnom spore medzi Izraelom a Palestínčanmi.

 

K zrušeniu Kushnerovho stretnutia so Šukrím došlo po tom, ako egyptské ministerstvo vyslovilo "ľútosť" nad nedávnym rozhodnutím USA neposkytnúť každoročnú finančnú pomoc Egyptu vo výške 290 miliónov dolárov (246 miliónov eur). Podľa Káhiry to môže mať negatívny vplyv na strategické vzťahy medzi oboma krajinami.

 

Spojené štáty zamietli Egyptu pomoc vo výške 95,7 milióna dolárov a ďalšiu pomoc vo výške 195 miliónov dolárov odložili. Podľa agentúry Reuters chce Washington takýmto spôsobom potrestať Káhiru za nedodržiavanie ľudských práv a demokratických noriem.

 

Rozhodnutie zmraziť časť pomoci odzrkadľuje podľa nemenovaných predstaviteľov odhodlanie USA pokračovať v bezpečnostnej spolupráci, ale zároveň poukazuje na rozhorčenie Washingtonu z prístupu Káhiry k ľudským právam. Spojené štáty okrem iného ostro kritizujú nový zákon zameraný na reguláciu mimovládnych organizácií v Egypte, ktorý sa považuje za jeden z nástrojov represií voči opozícii.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies