Šéf ECB neverí v záchranu Grécka pred bankrotom

NETKY.SK • 9 Júl 2015, 13:34 • 2 min
Šéf ECB neverí v záchranu Grécka pred bankrotom

FRANKFURT NAD MOHANOM/ATÉNY - Prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi dal nečakane najavo pochybnosti, či sa Grécko podarí zachrániť pred bankrotom.

slovakia

left justify in out

Grécka vláda má momentálne poslednú možnosť na zvrátenie situácie, keďže grécky premiér Alexis Tsipras by mal dnes predložiť rozsiahly program reforiem. Ten by mal byť základom uvoľnenia ďalších peňazí pre vysoko zadlženú krajinu. Informovala o tom agentúra Reuters.

 

Draghi, ktorý čelí rastúcemu tlaku Nemecka za pokračovanie núdzového financovania gréckych bánk, pre taliansky denník Il Sole 24 Ore v stredu (8.7.) uviedol, že si nie je istý, či sa podarí nájsť pre Grécko riešenie. Navyše, neverí ani v to, že by Grékom na pomoc prišlo Rusko.

 

Na otázku, či sa podarí docieliť dohodu na záchranu Grécka, Draghi pre denník uviedol: "Neviem, tentoraz je to skutočne zložité." Podobne zapochyboval aj v prípade pomoci Grécku zo strany Ruska. Na otázku, či by Vladimir Putin mohol Grékom pomôcť, Draghi uviedol, že "o tom pochybuje, nakoľko Rusi sú sami v zložitej finančnej situácii".

 

Grécka vláda v stredu formálne požiadala o nový 3-ročný záchranný úver z Európskeho mechanizmu pre stabilitu a počas dnešného dňa by mala predložiť európskym partnerom podrobný a dôveryhodný návrh reforiem. Grécka tlač informovala, že vláda pripravuje reformný balík, ktorý by jej mal pomôcť v priebehu dvoch rokov usporiť asi 12 miliárd eur. Peniaze do štátnej pokladnice chce získať zvýšením niektorých daní, najmä dane z pridanej hodnoty. Gréckym ostrovom chce však aj naďalej ponechať daňové úľavy, s čím medzinárodní veritelia nesúhlasia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona