Šéf ECB Draghi pravdepodobne opäť vyzve európske štáty na zvýšenie výdavkov

NETKY.SK • 17 Júl 2016, 21:00 • 2 min
Šéf ECB Draghi pravdepodobne opäť vyzve európske štáty na zvýšenie výdavkov

FRANKFURT - Prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi pravdepodobne opäť vyzve európske vlády, aby urobili viac na podporu ekonomiky eurozóny, keďže slabé tempo rastu svetového hospodárstva a rozhodnutie Britov opustiť Európsku úniu ohrozujú krehké zotavovanie ekonomiky menovej únie. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Od ECB sa neočakáva, že na poslednom zasadnutí pred osem týždňov trvajúcou letnou prestávkou, ktoré sa uskutoční na budúci týždeň, pristúpi k úpravám v menovej politike. Počíta sa ale s tým, že Draghi už niekoľkýkrát vyzve vlády, aby tam, kde je to možné, zvýšili výdavky a urýchlili reformy na podporu ekonomického rastu. Už niekoľkýkrát však táto výzva podľa všetkého nepadne na úrodnú pôdu.

 

Nemecko, jediný štát s výraznou palebnou silou, nemá záujem zredukovať svoj rozpočtový prebytok a takýmto tlakom zatiaľ vždy odolalo. "Obávame sa, že (očakávané) Draghiho výzvy na zvýšenie výdavkov budú nevypočuté, aspoň teraz," uviedli ekonómovia z banky BNP Paribas. "To bremeno reagovať na šok spôsobený brexitom tak zostane na pleciach ECB, ktorá sa však stále viac obáva, že už nemá veľa nástrojov, ktorými by mohla ešte reagovať," dodali analytici.

 

Potreba ďalších stimulov na podporu ekonomiky je evidentná práve v krajinách eurozóny, kde viaceré štáty na periférii menového bloku zápasia s vysokou nezamestnanosťou a nespokojnosť s projektom eura rastie. Šance na zvýšenie výdavkov dáva podľa ekonómov najnovší pokles výnosov dlhopisov viacerých krajín. Ako uviedli, peniaze získané nižšími nákladmi na obsluhu dlhu je potrebné využiť na zvýšenie verejných investícií.

 

Ako sa však ukazuje, v eurozóne sa týmto smerom asi uberať nebudú. Práve naopak, Európska komisia začala proti Španielsku a Portugalsku, krajinám, ktoré v minulých rokoch zasiahla ťažká finančná a hospodárska kríza, disciplinárne konanie za to, že neurobili dosť na zníženie svojho rozpočtového deficitu na požadovanú úroveň.

Samotné vedenie ECB vo štvrtok (21.7.), v posledný deň zasadnutia pred letnou prestávkou, ďalšie kroky podľa všetkého neprijme. Očakáva sa, že najskôr si počká na nové prognózy v oblasti inflácie a ak sa pre niečo rozhodne, bude to najskôr na jeseň. Ekonómovia predpokladajú, že banka by potom mohla oznámiť predĺženie lehoty svojho programu nákupu aktív v objeme 80 miliárd eur mesačne. to znamená, že program, ktorý je predbežne plánovaný do konca marca 2017, by mohol pokračovať aj potom. Nevylučujú ani zmenu technických podmienok nákupu dlhopisov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona