Šéf diplomacie Zaorálek nesúhlasí s jednostrannou podporou Trumpa

NETKY.SK • 14 Október 2016, 06:41 • 2 min
Šéf diplomacie Zaorálek nesúhlasí s jednostrannou podporou Trumpa

PRAHA - Český minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek nesúhlasí s otvorenou podporou amerického republikánskeho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa zo strany prezidenta ČR Miloša Zemana.

slovakia

left justify in out

Podľa názoru šéfa českej diplomacie je správne udržiavať si dobré vzťahy s oboma hlavnými uchádzačmi o post prezidenta USA, veď rozhodnutie je i tak na viac ako 200 miliónoch amerických voličov.

 

Vyplýva to z ministrových vyjadrení vo vysielaní rozhlasovej stanice Rádio Impuls.

 

Zaorálek v tejto súvislosti pripomenul, že Praha potrebuje spolupracovať s budúcim prezidentom USA bez ohľadu na to, či sa ním stane demokratická kandidátka alebo jej republikánsky súper. "A ja necítim preto potrebu vyjadrovať sa dnes pre ten alebo onen variant. To nechávam na viac ako 200 miliónov Američanov, nech to rozhodnú a ja budem rešpektovať výsledok," vyhlásil.

 

Miloš Zeman sa v septembrovom rozhovore pre internetový server a videoportál iDNES.cz vyjadril, že osobne by v prípade, že by bol americkým občanom, volil Donalda Trumpa. Podľa jeho názoru totiž súčasný prezident USA Barack Obama urobil celý rad chýb a politika Hillary Clintonovej by bola ich pokračovaním.

 

Podľa názoru najvyššieho českého predstaviteľa Obamova politika viedla k poškodeniu vzťahov na Strednom východe a vzniku rán, ktoré sa doteraz nezahojili. Jeho meno sa spája s celým radom neúspechov, mienil Miloš Zeman a naznačil, že Clintonová by priniesla kontinuitu tejto politiky.

 

Šéf českej diplomacie sa v rozhlasovom interview naopak vyjadril, že so zmenou prezidenta nemusí nutne dôjsť k radikálnej zmene zahraničnej politiky USA. Podľa Zaorálka štyri roky na to takmer nestačia - dva roky trvá, kým si nový prezident postaví administratívu, a takmer nevyhnutne potrebuje druhé volebné obdobie na to, aby vôbec niečo skúsil zmeniť. Skúšku jestvujúceho systému by podľa jeho názoru mohol znamenať príchod kohosi veľmi neortodoxného.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies