Šéf diplomacie USA vyzval Severnú Kóreu, aby sa vzdala jadrového programu

NETKY.SK • 16 Marec 2017, 10:26 • 2 min
Šéf diplomacie USA vyzval Severnú Kóreu, aby sa vzdala jadrového programu

TOKIO - Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson vyzval dnes Severnú Kóreu, aby zanechala svoj jadrový program i program vývoja balistických rakiet. Podľa jeho slov sa táto izolovaná ázijská krajina "nemá" zo strany USA "čoho obávať".

slovakia

left justify in out

Tillerson sa vyjadril po stretnutí s japonským rezortným kolegom Fumiom Kišidom v Tokiu, kde viedli rozhovory o možných nových prístupoch ku KĽDR. Obaja vyzvali Čínu, aby vyvíjala tlak na Pchjongjang.

 

Šéf americkej diplomacie poznamenal, že diplomatické i iné snahy USA zamerané na denuklearizáciu Severnej Kórey ani za 20 rokov neuspeli. Bližšie však nespresnil, ako chce tento problém riešiť nová americká vláda prezidenta Donalda Trumpa, ktorá v súčasnosti reviduje politické stratégie.

 

Tillerson je na prvej návšteve Ázie od nastúpenia na ministerský post. V úvode rozhovorov s japonskými činiteľmi dnes zdôraznil, že spolupráca so spojencami Japonskom a Južnou Kóreou je "rozhodujúca" pri riešení hrozby, ktorú predstavujú zbrojné programy KĽDR.

 

Americký minister sa neskôr stretne aj s japonským premiérom Šinzóom Abem. V piatok navštívi Južnú Kóreu a následne pocestuje do Číny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies