Šéf diplomacie Steinmeier vyzval na lepšiu kontrolu hraníc EÚ

NETKY.SK • 26 December 2015, 10:59 • 2 min
Šéf diplomacie Steinmeier vyzval na lepšiu kontrolu hraníc EÚ

BERLÍN - Európa musí znovu získať kontrolu nad svojimi hranicami, vyhlásil nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier.

slovakia

left justify in out

Jeho vyjadrenie dnes citovala tlačová agentúra Reuters. Minister reagoval na správy, že falšované sýrske pasy sú v rukách militantov z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

 

Tento rok prišlo do Nemecka vyše milión utečencov, z ktorých mnohí utekajú pred vojnou a násilím na Blízkom východe. Od parížskych útokov z 13. novembra silnejú obavy, že v prúde migrantov a utečencov sa do Európy môžu nepozorovane dostať aj islamistickí militanti.

 

Nemecké médiá v utorok 22. decembra citovali bavorského ministra vnútra Joachima Herrmanna, podľa ktorého utečenci s falšovanými sýrskymi pasmi zmizli v Nemecku a existujú dôvody na podozrenie, že mohli byť v kontakte s militantmi IS.

 

Nemecký minister zahraničných vecí Steinmeier varoval pred hádzaním utečencov do jedného vreca s podozrivými teroristami a vyhlásil, že mnoho militantov pochádza z Európy.

 

"Bez ohľadu na to je však dôležité, aby sme znovu mali väčšiu kontrolu nad tým, kto vstupuje do Európy a kto ju opúšťa," povedal Steinmeier v interview pre noviny patriace do mediálnej spoločnosti Funke Mediengrouppe.

 

Šéf nemeckej diplomacie dodal, že návrh Európskej komisie rozšíriť právomoci pohraničnej agentúry EÚ Frontex a dohoda EÚ ponúknuť Turecku financie na pomoc pri zastavení prúdu utečencov sú dvoma dôležitými stavebnými kameňmi pri zlepšení kontroly hraníc.

 

Európska únia tento mesiac už skôr uviedla, že na základe návrhov na riešenie migračnej krízy takmer strojnásobí svoje výdavky na ochranu hraníc a vytvorí nové sily rýchleho nasadenia celkovo s 1500 príslušníkmi.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies