Šéf diplomacie pôjde do znepriateleného Arménska

NETKY.SK • 7 December 2013, 15:05 • 2 min
Šéf diplomacie pôjde do znepriateleného Arménska

ANKARA - Normalizácii vzťahov medzi Tureckom a Arménskom bránia dve vážne záležitosti - arménske tvrdenia o genocíde 1,5 milióna Arménov Osmanskou ríšou, predchodkyňou moderného Turecka, a spor o azerbajdžanské autonómne územie Náhorný Karabach.

slovakia

left justify in out

Turecký minister zahraničných vecí Ahmet Davutoglu v piatok potvrdil svoju budúcotýždňovú návštevu Arménska, s ktorým má Turecko dlhodobo napäté vzťahy. Šéf tureckej diplomacie príde do kaukazskej republiky prvýkrát po takmer piatich rokoch. Vtedajšie úsilie o zmenu vo vzájomných vzťahoch neprinieslo žiadne výsledky. Davutoglu príde do postsovietskej republiky vo štvrtok, kedy sa v Jerevane začne Čiernomorské ekonomické fórum o spolupráci. Bilaterálne rokovania s arménskymi lídrami však minister nepotvrdil. Podotkol však, že nemá problém s takýmto stretnutím.

Normalizácii vzťahov medzi Tureckom a Arménskom bránia dve vážne záležitosti - arménske tvrdenia o genocíde 1,5 milióna Arménov Osmanskou ríšou, predchodkyňou moderného Turecka, a spor o azerbajdžanské autonómne územie Náhorný Karabach. Začiatkom 90. rokov Arménskom podporovaná karabašská vláda na základe referenda vyhlásila nezávislosť od vlády v Baku, no Azerbajdžan sa nároku na Karabach odmieta vzdať. Konflikt má aj medzinárodný rozmer. Zatiaľ čo Turecko stojí na strane Azerbajdžanu a uzavrelo hranice s Arménskom, Spojené štáty podporujú Arménov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies