Šéf deaflympionikov sľúbil, ale peniaze nevrátil

NETKY.SK • 4 Júl 2013, 14:21 • 2 min
Šéf deaflympionikov sľúbil, ale peniaze nevrátil

BANSKÁ BYSTRICA – Predseda senátu Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici dnes na hlavnom pojednávaní upozornil obžalovaného, bývalého prezidenta Slovenského deaflympijského výboru (SDV) Jaromíra Rudu, že dôkazy môže predkladať iba počas procesu dokazovania. Sudca reagoval na slová obžalovaného, že listinný dôkaz o bankovej záruke predloží až počas záverečnej reči. Obžalovaný neuviedol, či dôkaz predloží neskôr.

slovakia

left justify in out

Exprezident slovenských deaflympijonikov vyhlásením o listinnom dôkaze reagoval na výpoveď svedka. Ten uviedol, že na stretnutí s predstaviteľmi Prvej popradskej developerskej Jaromír Ruda im síce ukázal doklady o bankovej záruke, ale odmietol z nich dať vyhotoviť kópiu, lebo by tým údajne porušil bankové tajomstvo. Svedok po nahliadnutí do spisu potvrdil, že išlo o Santander Bank of Columbia. Neskôr sa zistilo, že išlo o fiktívnu záruku tejto banky. Svedok tiež uviedol, že Jaromírovi Rudovi na základe telefonickej žiadosti požičal vlastných päťtisíc eur na ubytovanie slovenských nepočujúcich športovcov na letnej olympiáde v Číne. Peniaze poslal na účet Slovenského deaflympijského výboru, ktorého číslo mu Jaromír R. poslal esemeskou. Ďalších tridsaťtisíc eur požičal svedok i so svojím bratancom Jaromírovi Rudovi na financovanie majstrovstiev Slovenska nepočujúcich v zjazdovom lyžovaní v Jasnej. Doteraz sa peniaze svedkovi ani jeho príbuznému nevrátili. Svedok povedal, že nemal pocit, že Jaromír Ruda ich chce podviesť. Vždy dôvodil, že peniaze prídu od zahraničných sponzorov. Pretože financie neprišli, boli zastavené aj rekonštrukčné práce na zimných štadiónoch v Levoči a v Kežmarku, kde sa mali uskutočniť súťaže 17. zimnej deaflympiády. 

Obžaloba exprezidentovi slovenských deaflympijonikov kladie za vinu obzvlášť závažný zločin podvodu so škodou veľkého rozsahu, ktorá dosiahla najmenej desať miliónov eur. Počínanie Jaromíra Rudu súviselo s prípravou 17. zimných deaflympijských hier (olympiáda nepočujúcich športovcov) vo Vysokých Tatrách. 

Podľa prokuratúry Jaromír Ruda trestnú činnosť páchal v rokoch 2008 až 2010. Stalo sa tak po vzniku Slovenského deaflympijského výboru, ktorý sa odčlenil od Slovenského zväzu nepočujúcich a Jaromír Ruda sa stal prezidentom nového útvaru. Organizoval rôzne aktivity pre nepočujúcich a stal sa aj predsedom organizačného výboru 17. zimných deaflympijských hier. V tej súvislosti získaval od fyzických i právnických osôb finančné prostriedky, ktoré použil na žiadané účely, čiastočne pre svoju potrebu, resp. na iný účel. Veriteľov ubezpečoval, že peniaze vráti, ale doteraz sa tak vo väčšine prípadov nestalo. 

Medzi poškodenými je Prvá popradská developerská, spoločnosť s r.o. ISO a spol. Liptovský Mikuláš, reklamná agentúra Akzent Media, spoločnosť K+K Žilina, firma Technad Prešov, Uhlomarket Poprad a tri fyzické osoby. 

Jaromír Ruda pri otvorení procesu vyhlásil, že je nevinný v plnom rozsahu a využil právo nevypovedať. Priebežne sa k výpovediam svedkov, znalcov a k listinným dôkazom nevyjadruje, chce tak urobiť až v závere procesu. 

Bývalého prezidenta Slovenského deaflympijského výboru zadržali vo februári 2011 na hraničnom priechode v Rusovciach. O deaflympiáde na Slovensku sa začalo častejšie hovoriť v roku 2008, keď prvýkrát prenikli informácie o obavách z nezvládnutia organizácie. Olympiádu pre nepočujúcich vo Vysokých Tatrách zrušili týždeň pred plánovaným začiatkom. 

Pojednávanie s obžalovaným šéfom deaflympionikov pokračuje v septembri.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies