Šéf CIA nevie, či zostrené vypočúvacie metódy priniesli nejaké informácie

NETKY.SK • 12 December 2014, 09:32 • 2 min
Šéf CIA nevie, či zostrené vypočúvacie metódy priniesli nejaké informácie

LANGLEY - Riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) John Brennan dnes povedal, že niektorí pracovníci CIA používali pri výsluchoch podozrivých teroristov "desivé" vyšetrovacie metódy. Podľa neho však nie je možné zistiť, či takzvané zostrené vypočúvacie techniky pomohli pri získavaní použiteľných informácií. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Už som povedal, že vďaka vypočúvaciemu programu sa nám podarilo získať potrebné informácie, ktoré Spojeným štátom pomohli zmariť plány útokov, odhaľovať teroristov a zachraňovať životy," uviedol Brennan na tlačovej konferencii v sídle v CIA v štáte Virgínia. Podľa neho sa však nedá povedať, či k získavaniu informácií prispeli aj konkrétne zostrené vypočúvacie metódy.

 

Brennan tak reagoval na správu senátneho výboru pre tajné služby o brutálnych metódach, ktoré americké bezpečnostné zložky využívali pri výsluchoch podozrivých teroristov.

 

Podľa správy, ktorú výbor pre tajné služby zverejnil v utorok, CIA používala pri výsluchoch podozrivých teroristov mučenie vrátane tzv. simulovaného topenia aj napriek tomu, že sa jej na ich základe nepodarilo získať žiadne dôležité informácie, o čom však vládu a americkú verejnosť pravdivo neinformovala.

 

Program zostreného vypočúvania podozrivých teroristov schválil po teroristických útokoch z 11. septembra bývalý prezident George W. Bush. Prezident Barack Obama zostrené vypočúvanie osôb podozrivých z terorizmu po svojom nástupe do funkcie v roku 2009 úplne zakázal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies