Šéf ČEZ diktoval Nagyovej posty pre rebelov z ODS

NETKY.SK • 18 Jún 2013, 15:30 • 2 min
Šéf ČEZ diktoval Nagyovej posty pre rebelov z ODS

PRAHA - Do diskusie o možných lukratívnych postoch pre troch obvinených českých exposlancov vládnej ODS Petra Tluchořa, Ivana Fuksu a Marka Šnajdra, ktorí vlani nechceli podporiť daňový balíček vlády Petra Nečasa, sa zapojil aj generálny riaditeľ ČEZ Daniel Beneš.

slovakia

left justify in out

Šéf Českých dráh (ČD) Petr Žaluda sa zasa angažoval v dosadení stíhaného exnámestníka ministra poľnohospodárstva Romana Bočka do predstavenstva ČD. Napísal to dnes český spravodajský portál Novinky.cz v rámci informovania o kauzách, ktoré nakoniec viedli k pádu premiéra Nečasa.

Mená Beneša a Žaludu sa uvádzajú v policajnom uznesení o začatí trestného stíhania troch exposlancov, Bočka a premiérovej pravej ruky Jany Nagyovej, ktorý má k dispozícii denník Právo. Policajné uznesenie parafrázuje telefonát generálneho riaditeľa energetickej spoločnosti ČEZ Beneša s Nagyovou z vlaňajšieho 13. septembra.

V uvedenom telefonickom rozhovore s Nagyovou "Beneš povedal, že ho napadlo, aby predseda vlády Nečas prijal ich požiadavky - pre toho funkciu v NKÚ (Najvyššom kontrolnom úrade), pre toho vo VZP (Všeobecnej zdravotnej poisťovni). Na to Jana Nagyová uviedla, že oni sa o tomto ani nechcú baviť, že to budú brať na tú ideovú čistotu".

V reakcii na policajné uznesenie hovorca ČEZ uviedol, že Beneš ako riaditeľ firmy býva často v kontakte s predstaviteľmi majoritného akcionára, ktorým je štát. Najčastejšie tak rokuje s ministrom financií, predsedom vlády a ministrom priemyslu a obchodu, prípadne s inými poverenými osobami.

Podľa hovorcu Beneš je v rámci tejto komunikácie často konfrontovaný s celým radom aktuálnych otázok a žiadajú ho o jeho názor. Taká diskusia prebehla aj ohľadne kolízie rôznych názorových krídel vo vnútri vládnej koalície, avšak šéf ČEZ sa nijako nepodieľal na zariaďovaní tzv. dohody kreslá za kreslá a s tým spojených hlasovaní, zdôraznil hovorca.

Polícia z odpočúvania a SMS správ takisto zistila, že medzi ministrom poľnohospodárstva Petrom Bendlom (ODS), vtedajším ministrom dopravy Pavlom Dobešom (LIDEM), Žaludom, Nagyovou a Bočkom prebiehali rokovania o umiestnení vtedajšieho Bendlovho námestníka Bočka do predstavenstva ČD. O to sa zasadzovala práve Nagyová.

Svoj vplyv uplatňoval aj Žaluda. Podľa kriminalistov "pôsobil" na členov dozornej rady ČD, aby Bočka zvolili za člena predstavenstva firmy. Policajti do uznesenia napísali, že osoba označovaná ako "Pyty" (z kontextu ďalších telefonátov je zrejmé, že ide o Petra Tluchořa) bola milo potešená voľbou Romana Bočka do funkcie člena predstavenstva ČD. Tluchoř mal v tejto súvislosti získať presvedčenie, že to zo strany Nagyovej nie je hra, uviedli policajti v dokumente.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies