Šéf CDC: Epidémia eboly sa vymkla kontrole, ale dá sa zastaviť

NETKY.SK • 4 August 2014, 06:38 • 2 min
Šéf CDC: Epidémia eboly sa vymkla kontrole, ale dá sa zastaviť

WASHINGTON - Epidémia eboly v západnej Afrike sa síce podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) vymkla spod kontroly, ale vedci sú presvedčení, že sa ju podarí zastaviť.

slovakia

left justify in out

"Vieme, ako zastaviť ebolu," povedal v nedeľu v rozhovore pre ABC News riaditeľ CDC Tom Frieden.  Šéf CDC v rozhovore oznámil, že počas nasledujúcich 30 dní odíde do Guiney, Libérie a Sierry Leone 50 odborníkov z USA, aby pomohli zastaviť epidémiu. Metódy, ktoré na to použijú, sú podľa neho odskúšané. 

 

Súčasná epidémia eboly je najhoršia v dejinách. V spomínaných troch krajinách si podľa CDC už vyžiadala 728 životov a ochorelo tam viac ako 1300 ľudí. Frieden v tejto súvislosti odmietol obavy, že vyslanie ďalších odborníkov do Afriky vystaví hrozbe občanov USA. "Najdôležitejšia vec, ktorú môžeme urobiť pre ochranu Američanov, je zastaviť túto chorobu pri zdroji v Afrike," povedal.

 

Do USA v sobotu previezli amerického humanitárneho pracovníka Kenta Bratleyho, ktorý sa v Libérii nakazil vírusom eboly. Hospitalizovali ho v univerzitnej nemocnici v Atlante a podľa Friedena sa uňho prejavili určité náznaky zlepšenia stavu. Či však 33-ročný Bratley prežije, sa zatiaľ nedá predvídať, uviedol Frieden pre ABC News.

 

V najbližších dňoch prevezú do USA druhú infikovanú osobu - 59-ročnú misionárku Nancy Writebolovú. Brantley a Writebolová sa nakazili počas pôsobenia v západnej Afrike.

 

Obavy o prenos eboly do USA vzrástli v súvislosti s dnes sa začínajúcim summitom, na ktorom sa zúčastní niekoľko desiatok predstaviteľov afrických krajín. Americký prezident Barack Obama ubezpečil, že boli prijaté príslušné opatrenia a účastníkov o štátov, kde hrozí riziko infekcie, podrobia kontrole.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies