Šéf Bundesbanky varuje pred odchodom Veľkej Británie z EÚ

NETKY.SK • 30 Marec 2016, 13:39 • 2 min
Šéf Bundesbanky varuje pred odchodom Veľkej Británie z EÚ

BERLÍN - Veľká Británia profituje z toho, že je súčasťou vnútorného trhu a EÚ by stratila významný hlas za konkurenciu a voľný obchod, ak by Británia opustila úniu. Povedal to šéf nemeckej centrálnej banky (Bundesbank) Jens Weidmann.

slovakia

left justify in out

"Aj eurozóna, aj Veľká Británia si užívali ekonomické výhody vnútorného trhu,“ povedal Weidmann pre Funke Mediengruppe. Ekonomické dopady prípadného vystúpenia Veľkej Británie z EÚ budú podľa jeho slov závisieť od toho, ako bude vyzerať nasledovná hospodárska spolupráca. Upozornil však, že už len neistota okolo možného odchodu krajiny z EÚ pôsobí na ekonomiku nepriaznivo.


Britská centrálna banka (BoE) vidí riziko, že britské referendum o zotrvaní v EÚ by mohlo zvýšiť náklady na požičiavanie si, oslabiť britskú menu a sprísniť podmienky poskytovania hypotekárnych úverov. Banka v utorok upozornila, že výhľad týkajúci sa finančnej stability je v porovnaní predchádzajúcou novembrovou správou horší.

 

"Výhľad finančnej stability Veľkej Británie sa zhoršil," uviedla BoE. "K domácim rizikám sa pridali riziká spojené s referendom,“ uviedla britská centrálna Referendum o zotrvaní krajiny v EÚ sa uskutoční 23. júna. Banka už skôr avizovala, že vytvára plány pre prípad finančnej nestability, vyhýba sa však tomu, aby odporučila vystúpenie či zotrvanie krajiny v EÚ. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies