Šéf britskej diplomacie William Hague pricestoval do Bagdadu

NETKY.SK • 26 Jún 2014, 13:46 • 2 min
Šéf britskej diplomacie William Hague pricestoval do Bagdadu

BAGDAD - Britský minister zahraničných vecí William Hague dnes pricestoval do Bagdadu na neohlásenú návštevu, počas ktorej bude viesť rozhovory o nepokojoch a rozvrate v Iraku. Hague bude naliehať na irackých politikov, aby sa zjednotili proti "existenčnej hrozbe", ktorú predstavujú sunnitskí povstalci.

slovakia

left justify in out

Hague vyhlásil, že Irak musí vytvoriť vládu, ktorá bude zahŕňať predstaviteľov naprieč celým politickým spektrom a zjednotí Iračanov proti militantnej organizácii Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL).

 

Podľa dnešného vyhlásenia Haguovho úradu organizácia ISIL už obsadila celé pásma Iraku a predstavuje "smrteľnú hrozbu" pre celú krajinu, ale ohrozuje aj ostatné štáty v regióne. Británia vylučuje vojenský zásah v Iraku, ale Hague uviedol, že bude poskytovať "diplomatickú, protiteroristickú a humanitárnu pomoc". Napísala to tlačová agentúra AP.

 

"Hague sa stretne s irackým premiérom Núrím Málikím a vysokopostavenými predstaviteľmi štátu, aby spoločne zhodnotili najnovší vývoj v Iraku," uviedol vládny zdroj pre agentúru DPA. Hague sa stretne tiež s kurdským regionálnym lídrom Masúdom Barzáním.

 

V pondelok 23. júna navštívil Bagdad i šéf americkej diplomacie John Kerry, ktorý uskutočňoval cestu po krajinách Blízkeho východu a viedol rozhovory o prehlbujúcej sa kríze v Iraku. O dva dni pricestoval takisto do irackého Kurdistanu, kde presviedčal kurdských lídrov, aby boli súčasťou novej irackej vlády - v nej môžu zastávať vysoké posty a ovplyvňovať rozdeľovanie príjmov z ropy.

 

Washington nalieha na premiéra Málikího, aby konal rýchlo vo svetle ofenzívy sunnitských militantov z organizácie Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL), ktorí postupujú smerom k hlavnému mestu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies