Šéf britskej diplomacie sa nezúčastní na dnešnej večeri o Donaldovi Trumpovi

NETKY.SK • 13 November 2016, 08:57 • 2 min
Šéf britskej diplomacie sa nezúčastní na dnešnej večeri o Donaldovi Trumpovi

LONDÝN - Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson sa dnes večer v Bruseli nezúčastní na večeri, na ktorej majú jeho rezortní kolegovia z členských štátov EÚ diskutovať o výsledku prezidentských volieb v USA. Ich víťazom sa stal republikán Donald Trump.

slovakia

left justify in out

"Nevidíme potrebu zvolať dodatočné stretnutie...Bol to demokratický akt, bude prechodné obdobie a budeme pracovať s odchádzajúcou i nastupujúcou administratívou, aby sme dosiahli čo najlepšie výsledky pre Britániu," uviedli zdroje na britskom ministerstve zahraničných vecí podľa webu EU Observer.


Rokovanie v predvečer zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci zvolala šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová. Predtým takéto rokovanie navrhoval nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier.
Trumpovo víťazstvo vyvolalo v EÚ opatrné reakcie. Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker uviedol, že zvolenie Donalda Trumpa za amerického prezidenta predstavuje pre vzťahy Bruselu s Washingtonom určité riziko.
Novozvolený prezident USA má vo svojich znalostiach medzery, citovala v sobotu Junckerovo piatkové vyjadrenie z Luxemburgu agentúra DPA, majúc na mysli Trumpovu kariérnu premenu z podnikateľa na prezidenta.


"Musíme nového amerického prezidenta naučiť, čo Európa je a ako funguje," poznamenal Juncker.
Šéfka diplomacie EÚ sa nechala počuť, že podľa nej bude spolupráca s Trumpom zložitejšia než s jeho predchodcom v Bielom dome Barackom Obamom.


"Je v našom obojstrannom záujme pokračovať v spoločnej práci, ale môže sa stať, že priority jeho politiky odvedú Ameriku od základných európskych princípov," povedala Mogheriniová pre stanicu Deutsche Welle.
Juncker a predseda Európskej rady Donald Tusk už novozvoleného prezidenta USA pozvali do Bruselu na rozhovory na najvyššej úrovni - s tým, že by sa ich mohol zúčastniť čo najskôr, ako sa mu bude dať.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies