Šéf belgickej diplomacie varoval pred samovoľným bombardovaním v Sýrii

NETKY.SK • 10 Apríl 2017, 13:16 • 2 min
Šéf belgickej diplomacie varoval pred samovoľným bombardovaním v Sýrii

BRUSEL – Prioritou v Sýrii je vyhnúť sa eskalácii konfliktu, vyhlásil dnes belgický minister zahraničných vecí Didier Reynders. Chápe rozhodnutie USA podniknúť v Sýrii raketový útok, ale bol by radšej, keby ho schválilo OSN.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Dnes sme svedkami eskalácie. Dokážem pochopiť reakciu amerického prezidenta po chemickom útoku, ktorý nebol zďaleka prvý, ale jeho rozhodnutie nebolo prijaté v rámci medzinárodného spoločenstva. Treba postupovať cez OSN," skonštatoval šéf belgickej diplomacie. Vo vysielaní belgickej rozhlasovej stanice RTL sa vyslovil za odvrátenie eskalácie konfliktu, informoval denník Le Soir.

 

USA minulý týždeň podnikli raketový útok na sýrsku leteckú základňu Šajrát v reakcii na chemický útok na mesto Chán Šajchún, za ktorý pripisujú zodpovednosť sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi.

 

Reyndersa sa druhej strane prekvapilo stanovisko Ruska, ktoré tvrdí, že USA útokom porušili medzinárodné právo. Pripomenul ruskú anexiu polostrova Krym a označil ju za protiprávnu.

Belgické ministerstvo obrany v sobotu informovalo, že belgické stíhačky po raketovom útoku USA prestali lietať nad sýrskym územím. Rusko totiž po americkom útoku vypovedalo dohodu o prevencii možných stretov lietadiel v sýrskom vzdušnom priestore.

 

Reynders vo vysielaní RTL poprel, že by boli belgické vojenské operácie v Sýrii zastavené. "Upravili sme spôsob, akým zasahujeme. Po americkom útoku Rusi ukončili výmenou informácií s medzinárodnou koalíciou. Našli sme teda nový bezpečný spôsob, ako zasahovať," vysvetlil belgický minister.

 

Vyslovil sa za tvrdý postup voči Rusku za anexiu Krymu, ale aj za obnovenie dialógu o Sýrii na úrovni OSN. "Musíme mať za stolom USA, Rusko, všetkých regionálnych aktérov a sýrskych aktérov," zhrnul Reynders.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies