Šéf americkej diplomacie Kerry vypracoval nový návrh prímeria v Gaze

NETKY.SK • 25 Júl 2014, 08:42 • 2 min
Šéf americkej diplomacie Kerry vypracoval nový návrh prímeria v Gaze

TEL AVIV - Americký minister zahraničných vecí John Kerry vypracoval nový návrh zameraný na dosiahnutie prímeria medzi Izraelom a Palestínčanmi v pásme Gazy. Podľa agentúry DPA o tom informoval izraelský denník Haarec.

slovakia

left justify in out

Kerry podľa neho predstavil návrh obom stranám a podľa nemenovaného izraelského predstaviteľa očakáva odpoveď od exilového lídra palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Chálida Mašála dnes. Návrh, ktorý Kerry predstavil izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi v stredu, vyzýva na dočasné prímerie v trvaní jedného týždňa. Izraelské obranné sily sa počas týchto siedmich dní nebudú musieť úplne stiahnuť z pásma Gazy.
      

Návrh tiež apeluje na Izrael a Hamas, aby začali rokovať o trvalejšom dohovore so sprostredkovaním Egypta; pričom sa na týchto rokovaniach má zúčastniť aj palestínska samospráva. Kerryho plán zároveň vyzýva Spojené štáty, generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna a EÚ na poskytnutie garancií, že sa rokovania budú zameriavať na odzbrojenie Gazy od rakiet, likvidáciu pašeráckych tunelov a ukončenie blokády Gazy, ako aj obnovu škôd, ktoré pásmo Gazy utrpelo. Americký minister zahraničných vecí dnes v popoludňajších hodinách odcestuje z egyptskej Káhiry, pripomína DPA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona