Šéf americkej diplomacie Kerry dostal pozvánku na bratislavský Globsec

NETKY.SK • 28 Február 2013, 08:26 • 2 min
Šéf americkej diplomacie Kerry dostal pozvánku na bratislavský Globsec

Šéf americkej diplomacie Kerry dostal pozvánku na bratislavský Globsec - Politika Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák pripomenul v stredu (27. 2.

slovakia

left justify in out

img

Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák pripomenul v stredu (27.2.) pozvánku novému americkému šéfovi diplomacie Johnovi Kerrymu na návštevu Slovenska. Konkrétne na medzinárodné bezpečnostné fórum Globsec, ktoré sa uskutoční v apríli v Bratislave.

Stalo sa tak počas transatlantickej večere ministrov zahraničných vecí členských štátov EÚ, NATO, Macedónska a Švajčiarska v Ríme, ktoré sa konalo pri príležitosti európskeho turné Kerryho.

Ten potvrdil, že pozvánku eviduje, ale jeho účasť bude závisieť od ďalšieho pracovného programu. Lajčáka v tejto aktivite podporil poľský a maďarský kolega. Kerry na svojom európskom turné zavítal do Londýna, Berlína a Paríža. Ministri Vyšehradskej štvorky mu ako cieľ jeho ďalšej cesty ponúkli stredoeurópsky región a konferenciu Globsec. "Urobili sme, čo sa dalo, aby sme dostali ministra Kerryho do Bratislavy," priblížil pre TASR Lajčák.

Na stredajšej večeri, ktorá skončila necelú hodinu pred polnocou, sa zúčastnili šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová a generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen.

Diskusiám dominoval Blízky východ, Sýria a Afganistan, ale aj iránsky jadrový program.

"Hovorili sme o tom, že treba naštartovať blízkovýchodný mierový proces, ktorý pridlho stagnoval. Priestor na uskutočnenie vízie, ktorej veríme v Európe aj v USA, na mierové spolunažívanie izraelského a palestínskeho štátu v jasne vyznačených hraniciach, nie je príliš široký a pokiaľ nebudeme konať, tak nás vývoj môže predbehnúť. Takže ho treba využiť," podčiarkol Lajčák.

Zároveň pripomenul ohlásenú návštevu Kerryho a amerického prezidenta Baracka Obamu na Blízkom východe, od ktorej sa v tejto súvislosti veľa očakáva.

Prítomní diplomati sa vyjadrovali tiež k situácii v Sýrii. Reakcia prezidenta Bašára Asada na to, čo sa v jeho krajine deje prostredníctvom vojenskej sily, podľa nich nikam nevedie. Kerry vidí východisko v rokovaniach, na ktoré sú potrebné obe strany konfliktu.

Väčšina štátov, ku ktorým patrí aj USA, odmietajú pomoc sýrskej opozícii formou dodávok zbraní. Lajčák potvrdil, že niektoré krajiny vidia východisko v rozhodnejšom zásahu medzinárodného spoločenstva vrátane zrušenia zbrojného embarga. "Tento názor je menšinový a nemá podporu,"dodal.

Ministri sa takisto venovali téme iránskeho jadrového programu. O výsledkoch tohtotýždňových rokovaniach medzi Iránom a šiestimi mocnosťami v kazašskej Alma-Ate ich informovala Ashtonová. V marci sa uskutoční v Istanbule ďalšie stretnutie na úrovni expertov, kde sa Irán podrobne oboznámi s návrhmi Británie, Číny, Francúzska, Nemecka, Ruska a USA. "Vyjadrila presvedčenie, že Irán uvidí, že ide o seriózne a pre nich výhodné návrhy," priblížil Lajčák s tým, že následné politické stretnutie šestice veľmocí a Teheránu by sa malo konať v apríli.

Ashtonová sa z Ríma vrátila spolu s Lajčákom do Bratislavy, kde dnes absolvuje sériu rokovaní nielen so šéfom slovenskej diplomacie, ale aj s prezidentom Ivanom Gašparovičom a premiérom Robertom Ficom.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies