Šéf americkej diplomacie John Kerry sa chystá do Ankary

NETKY.SK • 4 August 2016, 12:56 • 2 min
Šéf americkej diplomacie John Kerry sa chystá do Ankary

ISTANBUL - Americký minister zahraničných vecí John Kerry bude prvým západným vysokopostaveným predstaviteľom, ktorý navštívi Turecko po tamojšom zmarenom pokuse o štátny prevrat. Šéf americkej diplomacie by mal do Turecka pricestovať koncom augusta, informovala dnes spravodajská stanica CNN Türk.

slovakia

left justify in out

Oficiálne kruhy v Ankare túto informáciu bezprostredne nepotvrdili, píše agentúra DPA. Turecký premiér Binali Yildirim už pred niekoľkými dňami naznačil, že do krajiny má namierené jeden nemenovaný vysokopostavený predstaviteľ Spojených štátov.

 

Vláda v Ankare vyjadrila nespokojnosť s tým, že od potlačenia prevratu nepricestoval do krajiny ani jeden šéf diplomacie niektorej zo západných krajín, aby vyjadril podporu Turecku. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil v stredu Západ, že "sa pridal na stranu pučistov". Erdoganom zavádzané prísne opatrenia po pokuse o prevrat sú predmetom kritiky najmä zo strany Európskej únie.

 

Erdogan obviňuje z organizácie zmareného štátneho prevratu z 15. júla duchovného Fethullaha Gülena, žijúceho v americkom exile, a od Washingtonu požaduje jeho vydanie.

 

V Turecku platí od 21. júla trojmesačný výnimočný stav, počas ktorého môže Erdogan vládnuť prostredníctvom dekrétov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies