Šéf agentúry Frontex kritizuje mimovládky, ktoré pomáhajú migrantom na brehoch Líbye

NETKY.SK • 27 Február 2017, 16:37 • 2 min
Šéf agentúry Frontex kritizuje mimovládky, ktoré pomáhajú migrantom na brehoch Líbye

BRUSEL - Mimovládne organizácie, ktoré pomáhajú migrantom pri brehoch Líbye, podporujú nelegálnu migráciu a nedostatočne spolupracujú s políciou. Uviedol to šéf európskej agentúry Frontex Fabrice Leggeri.

slovakia

left justify in out

V dnes zverejnenom rozhovore pre nemecký denník Die Welt, z ktorého citujú viaceré európske médiá, Leggeri žiada prehodnotiť súčasný stav záchranných operácií v Stredomorí. Upozornil, že až 40 percent akcií na záchranu utečencov v ohrození vykonávajú súkromné plavidlá, a nie lode medzinárodných misií rozmiestnených v tejto oblasti.

 

"Musíme zabrániť podporovaniu činnosti zločineckých sietí a pašerákov v Líbyi a zachytávať migrantov čoraz viac v blízkosti líbyjského pobrežia," uviedol šéf Frontexu. Pripomenul, že súčasná stratégia vedie pašerákov k prepĺňaniu nevhodných lodí bez toho, aby migrantom poskytli dostatok paliva a pitnej vody.

 

Leggeri svoju kritiku zameral priamo na aktivity mimovládnych organizácií (bez toho, aby ich menoval), ktoré sa pohybujú aj vo výsostných líbyjských vodách. Lode EÚ v rámci misie Sophia môžu zasahovať len v medzinárodných vodách alebo v blízkosti talianskeho a gréckeho pobrežia, nemajú však mandát zasahovať v blízkosti Líbye.

 

Podľa jeho slov tieto organizácie nedostatočne spolupracujú s európskymi bezpečnostnými orgánmi a neposkytujú im informácie o pašeráckych sieťach, ktoré sa dozvedajú počas rozhovorov so zachránenými migrantmi a ktoré by mohli viesť k policajnému vyšetrovaniu.

 

Agentúra Frontex vo svojej správe z decembra poukázala na možnosť nekalej spolupráce medzi mimovládnymi organizáciami a sieťami pašerákov ľudí, ktorí lode nezávislých organizácií vnímajú ako "taxíky" pre migrantov v núdzovej situácii na mori. Na túto kritiku ostro zareagovala organizácie Lekári bez hraníc, ktorá upozornila, že jej humanitárne akcie nie sú "príčinou, ale reakciou" na migračnú krízu, a vyzvala EÚ a Frontex, aby znížili počet úmrtí migrantov na mori.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies