Seehofer vyzval spolkovú vládu na korekciu kurzu utečeneckej politiky

NETKY.SK • 14 Marec 2016, 18:58 • 2 min
Seehofer vyzval spolkovú vládu na korekciu kurzu utečeneckej politiky

MNÍCHOV - Bavorský krajinský premiér, líder Kresťanskosociálnej únie (CSU) Horst Seehofer, vyzval dnes spolkovú vládu kancelárky Angely Merkelovej na korekciu kurzu utečeneckej politiky.

slovakia

left justify in out

Na tlačovej konferencii po rokovaní predsedníctva CSU Seehofer vyhlásil, že posilnenie Alternatívy pre Nemecko (AfD) po nedeľňajších krajinských voľbách ohrozuje existenciu zoskupenia strán únie CDU/CSU. Podľa Seehofera to môže mať dokonca za následok, že po parlamentných voľbách v roku 2017 nebude možné uzavretie veľkej koalície.

 

Predseda bavorskej vlády pripomenul, že už v septembri 2015 predpovedal veľmi vážne problémy v súvislosti s prílevom utečencov a po uplynutí pol roka na tom nič nemusel meniť. Nebezpečenstvo sa podľa jeho slov naopak ešte zvýšilo.

 

V boji s AfD možno podľa Seehofera uspieť iba zásadnou korekciou utečeneckej politiky a len to môže byť aj odpoveďou na "gigantický neúspech" CDU. Sesterská CSU urobí maximum pre to, aby vedenie v Berlíne k nemu primäla, dodal politik, ktorý bol už v uplynulých mesiacoch výrazným vnútrokoaličným kritikom kancelárkinej politiky.

 

Na margo plánovanej dohody EÚ-Turecko Seehofer potvrdil, že jeho strana odmieta členstvo Turecka v EÚ i zavedenie bezvízového styku pre tureckých občanov. Súčasne konštatoval, že by bolo neprijateľné, ak by utečencov z Turecka, Jordánska či Libanonu malo prijať legálne výlučne Nemecko.

 

Spolková vláda by podľa názoru bavorského premiéra nemala ponechať bez komentára stav a problémy demokracie v Turecku, obmedzenia, ktoré tam panujú v oblastiach slobody tlače, prejavu a náboženstva a mala by jednoznačne a verejne dať najavo, že má proti týmto javom výhrady. Spoluprácu Berlína s Ankarou na princípe "účel svätí prostriedky" CSU odmieta, zdôraznil Horst Seehofer.

 

Angela Merkelová sa dnes v Berlíne nechala počuť, že napriek výsledkom nedeľňajších volieb nevidí dôvod na zmenu úsilia o európske riešenie migračnej krízy. Posilnenie AfD nepovažuje za jav ohrozujúci existenciu jej Kresťanskodemokratickej únie (CDU).

 

Spolková kancelárka záporne odpovedala na otázku, či bude v Spolkovom sneme iniciovať hlasovanie o vyjadrení dôvery jej kabinetu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies