Sedgwick: Pre rozhodnutie U. S. Steel bola dôležitá ekonomická ponuka vlády

NETKY.SK • 26 Marec 2013, 15:25 • 2 min
Sedgwick: Pre rozhodnutie U. S. Steel bola dôležitá ekonomická ponuka vlády

BRATISLAVA - Zotrvanie spoločnosti U. S. Steel na Slovensku je dobrý signál aj pre ďalšie americké firmy, ktoré by chceli pôsobiť v krajine. Povedal to pre TASR americký veľvyslanec na Slovensku Theodore Sedgwick v reakcii na podpis spoločného memoranda o zotrvaní spoločnosti U. S. Steel v Košiciach. Dohodu považuje za výhodnú pre obe strany.

slovakia

left justify in out

Podľa Sedgwicka pre americkú oceliarsku spoločnosť bolo rozhodujúce, že je ekonomicky výhodné zostať na Slovensku. "Pre rozhodnutie U. S. Steel bola dôležitá ekonomická ponuka slovenskej vlády," dodal americký veľvyslanec.

Pôsobenie amerického oceliarskeho gigantu na Slovensku považuje Sedgwick aj za historický symbol. "Pred viac ako sto rokmi mnoho Slovákov emigrovalo do Pittsburghu, aby pracovali v tamojších oceliarňach a v súčasnosti pôsobí a investuje spoločnosť z tohto mesta práve na Slovensku," konštatoval Sedgwick.

Z memoranda, ktoré dnes podpísal premiér Robert Fico a prezident U. S. Steel Košice David J. Rintoul, vyplýva, že americký investor bude na východnom Slovensku pôsobiť ešte minimálne najbližších päť rokov. Obe strany sa dohodli aj na úľavách pre U. S. Steel v oblasti energetických nákladov a nákladov na environmentálnu oblasť. "Po období piatich rokov opätovne pristúpime k prehodnoteniu podmienok," doplnil predseda vlády a podčiarkol, že vláda neposkytuje v tomto prípade žiadny priamy investičný stimul ani žiadne ďalšie daňové prázdniny. "U. S. Steel sa na druhej strane zaviazal, že udrží zamestnanosť a nedôjde k hromadným prepúšťaniam," dodal Fico.

Konkrétne podmienky memoranda o zotrvaní americkej spoločnosti v Košiciach sa definitívne dohodli na pondelkovom (25. 3.) rokovaní premiéra v centrále U. S. Steel v Pittsburghu. Správy o plánovanom odchode amerických oceliarní z východu Slovenska sa v médiách objavili začiatkom tohto roka. Dôvodom mali byť predovšetkým náklady spoločnosti v súvislosti s energiami a legislatívou EÚ v oblasti životného prostredia, ktoré si vyžadujú vysoké dodatočné investície.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona