Sedgwick: Korupcia je problém aj na Slovensku, dozrel čas na rozhodnejšie kroky

NETKY.SK • 9 December 2014, 16:54 • 2 min
Sedgwick: Korupcia je problém aj na Slovensku, dozrel čas na rozhodnejšie kroky

BRATISLAVA - Korupcia je celosvetový problém a je problémom aj tu na Slovensku. Uviedol to vo vyhlásení k dnešnému Medzinárodnému dňu boja proti korupcii veľvyslanec USA na Slovensku Theodore Sedgwick. Podľa neho sme na Slovensku svedkami prijímania niektorých opatrení, je však potrebné urobiť oveľa viac.

slovakia

left justify in out

Veľvyslanec pripomenul, že Slovensko vylepšilo svoje hodnotenie v indexe vnímania korupcie podľa Transparency International, hoci v EÚ je naďalej šieste od konca. "Oceňujeme tiež nedávne reformy slovenskej vlády, vrátane prijatia nového zákona na ochranu oznamovateľov korupcie. Táto nová právna úprava je však len časťou riešenia. Skorumpovaní úradníci musia byť braní na zodpovednosť," zdôraznil. Ako dodal, od získania nezávislosti bolo na Slovensku odsúdených za korupciu len málo vládnych úradníkov. "Pokiaľ takýmto jednotlivcom ponecháme voľné pole pôsobnosti, korupcia bude pretrvávať a podkopávať dôveru verejnosti k vláde a jej inštitúciám," dodal Sedgwick.
     

Podľa jeho slov ho nadchol pohľad na tisíce slovenských občanov, ktorí vyšli do ulíc, aby vyjadrili svoju nespokojnosť s korupciou. "Je jasné, že ľudia na Slovensku majú už dosť korupcie a od svojich politických lídrov očakávajú viac. Dúfame, že politickí lídri budú brať túto nespokojnosť vážne a budú sa snažiť budovať transparentnejšie, zodpovednejšie inštitúcie, ústretové k potrebám svojich občanov," dodal s tým, že dozrel čas na rozhodnejšie kroky.
     

Podľa Sedgwicka korupcia odčerpáva prostriedky zo štátneho rozpočtu, podkopáva právny štát a dôveru občanov vo svoje vlády. "Oslabuje schopnosť vlád chrániť pred porušovaním ľudských práv, organizovaným zločinom a terorizmom a ohrozuje dokonca stabilitu celých regiónov," dodal veľvyslanec. Sedgwick pripomenul, že Európska komisia odhaduje, že korupcia stojí ekonomiku EÚ viac ako 160 miliárd dolárov ročne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies