Sedemnásty november nie je obyčajný deň v kalendári

NETKY.SK • 18 November 2010, 08:27 • 2 min
Sedemnásty november nie je obyčajný deň v kalendári

Sedemnásty november nie je obyčajný deň v kalendári

slovakia

left justify in out

img

Dnešný deň, kedy si verejnosť pripomína výročie Nežnej revolúcie, nie je podľa prezidenta Ivana Gašparoviča obyčajným dňom v kalendári. "Pre našu spoločnosť predstavuje zlomový historický moment. Spoločnosť prestala mlčať a tolerovať zlo. Nabrala odvahu prejaviť svoju slobodnú, verejnú mienku a čo je dôležité, zjednotila sa na potrebe politických zmien," uviedla dnes hlava štátu na pietnej spomienke na pamiatku popravených a umučených väzňov komunizmu na bratislavskom ružinovskom cintoríne.
Najvyšší ústavný činiteľ vo svojom prejave upozornil, že občianske, politické, sociálne, hospodárske či kultúrne práva sa v súčasnosti berú ako samozrejmosť. "V minulosti však väčšinou takou samozrejmosťou neboli. Národný, sociálny, či politický útlak bol realitou, proti ktorej bojovalo mnoho generácií slovenských vzdelancov, národohospodárov, politikov, spisovateľov, duchovných, ale aj ľudí, ktorí nechceli nič viac ako spravodlivosť či svoje práva," poznamenal Gašparovič s tým, že za to im patrí česť a sláva.
"Uvedomujeme si nesmiernu dôležitosť toho, aby sa hodnotám slobody a demokracie dostávalo stále pozornosti a úcty, lebo aj dnes sa ešte stretávame, hoci sporadicky, s prejavmi extrémistických skupín, ktoré propagujú hnutia obmedzujúce ľudské práva a slobody či vyzdvihujúce totalitné režimy," povedal prezident. Pripomenul, že aj v súčasnosti sa možno okrem toho stretávať s útokmi na osobnú slobodu, majetok občanov, s násilím na športových podujatiach, korupciou či snahou ovplyvňovať výsledky volieb.
"Zápas za nastolenie demokracie a slobody nás stal mnoho úsilia, no ešte budeme musieť vynaložiť veľa síl, aby sme eliminovali všetky nástrahy, ktoré ohrozujú fungovanie demokratických inštitútov nášho spolužitia," konštatoval Gašparovič. Zdôraznil, že boj za ideály slobody a demokracie je trvalý a nikdy sa nekončiaci proces. "Rozvoj demokratickej spoločnosti si vyžaduje najmä všestranné posilňovanie ústavnosti, právneho štátu a solidarity a samozrejme osobnú zodpovednosť," uzavrel.
Minister obrany Ľubomír Galko podotkol, že prežiť život v slobodnom a demokratickom štáte si praje každý človek. Poukázal, že mnohým ľudom, ako aj tým, ktorých mená sú vyryté na pamätníku na cintoríne, sa to nepodarilo. Šéf rezortu pripomenul, že cieľom komunistického režimu bolo okrem iného aj úplné ovládnutie Československej armády. Niektorí jej členovia boli tiež prenasledovaní za svoje názory. Jedným z nich bol aj čatár Augustín Lednický, ktorý organizoval protikomunistický odpor. Za to bol väznený, mučený a nakoniec popravený. Jeho meno je jedným z mnohých na pamätníku na počesť popravených a umučených väzňov za komunizmu.
Pamiatku tých, ktorí padli v boji za slobodu, si dnes položením vencov k pamätníku prišli uctiť aj viacerí poslanci Národnej rady SR či predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo. Pietnej spomienky sa tiež zúčastnili bývalí politickí väzni a ich príbuzní.


Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies