Sedem mužstiev na MS má trénera nerodáka

NETKY.SK • 2 Máj 2013, 13:36 • 2 min
Sedem mužstiev na MS má trénera nerodáka

ŠTOKHOLOM - Sedem z 16 reprezentácií, ktoré sa predstavia na nadchádzajúcich MS, nebude mať na striedačkách hlavných trénerov z rovnakej krajiny. Hokejová globalizácia na trénerskom poste a trend spoliehania sa na odborníkov z iných krajín sa prejavili v podobných rozmeroch, aké mal vlaňajší šampionát vo Fínsku a Švédsku, kde viedlo národné tímy až osem "nerodákov".

slovakia

left justify in out

Aj slovenská kormidelnícka stolička je obsadená zahraničným odborníkom, druhý rok na nej sedí Vladimír Vůjtek. Skúsený český tréner si nastavil latku vysoko, na severe Európy bude jeho mužstvo obhajovať strieborné medaily.

Najväčším zastúpením v 16-člennej trénerskej skupine sa môžu pochváliť Kanaďania. Francúzi sa už od roku 2004 spoliehajú na Davea Hendersona, kanadského rodáka, ktorý už však dlhé roky má aj francúzsky pas. Henderson však nie ja najväčším trénerským matuzalemom na stoličke jedného tímu - Roy Johansen vedie nórskych "vikingov" už od roku 2001. "Svojho" odborníka si drží na stoličke aj dánska federácia - Švéd Per Bäckman prebral mužstvo v roku 2008.

Po vlaňajšom neúspechu vystriedal Švajčiara Jakoba Köllikera na nemeckej striedačke bývalý tréner talianskej či maďarskej reprezentácie Pat Cortina, ktorý okrem kanadského vlastní aj taliansky pas. Rakúšanov pri návrate do elitnej kategórie MS povedie Manny Viveiros, rodák z Alberty má už dlhšie aj rakúske občianstvo. Kanaďania vedú aj reprezentácie Lotyšov (Ted Nolan) a Švajčiarov (Sean Simpson).

Hokejové mocnosti však vsádzajú stále na domácich odborníkov. K obhajobe titulu má priviesť Rusov Zinetula Biľaletdinov, Fínov koučuje Jukka Jalonen, Čechov Alois Hadamczik a Švédov Pär Maarts. Kanadu chce na medailové pozície vrátiť Lindy Ruff spolu s asistentmi Daveom Tippettom a Barry Trotzom.
      
Tréneri účastníkov hokejových MS 2013:
Bielorusko: Andrej Skabelka, asistent Ľubomír Pokovič (SR)
Česko: Alois Hadamczik
Dánsko: Per Bäckman (Švéd.)
Fínsko: Jukka Jalonen
Francúzsko: Dave Henderson (Kan.)
Kanada: Lindy Ruff
Lotyšsko: Ted Nolan (Kan.)
Nemecko: Pat Cortina (Kan.)
Nórsko: Roy Johansen
Rakúsko: Manny Viveiros (Kan.)
Rusko: Zinetula Biľaletdinov
SLOVENSKO: Vladimír Vůjtek (ČR)
Slovinsko: Matjaž Kopitar
Švajčiarsko: Sean Simpson (Kan.)
Švédsko: Pär Maarts
USA: Joe Sacco



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies