Sedem mesiacov po útoku sa v Nice začal tradičný dvojtýždňový karneval

NETKY.SK • 11 Február 2017, 18:40 • 2 min
Sedem mesiacov po útoku sa v Nice začal tradičný dvojtýždňový karneval

PARÍŽ - Sedem mesiacov po útoku chladiarenským vozidlom na prímorskej promenáde v Nice, ktorý sa skončil smrťou 86 ľudí, sa dnes začal v juhofrancúzskom meste slávny výročný karneval.

slovakia

left justify in out

Centrom mesta prešiel sprievod alegorických vozov vyzdobených čerstvými kvetinami, ktoré tanečníci a hudobníci rozhadzovali medzi prizerajúcich sa ľudí. Táto tradičná "bitka kvetín" bola prvým zo sprievodov karnevalu, ktorý potrvá do 25. februára.

V meste počas dvoch týždňov trvania karnevalu, ktorý sa radí medzi najväčšie vo svete, očakávajú na 600.000 návštevníkov.

Podľa oficiálnej webovej stránky sa na ňom zúčastní vyše 1000 spevákov a tanečníkov z celého sveta.

Na rozdiel od predchádzajúcich rokov je karnevalová zóna mimo nábrežia. Vyhýba sa Anglickej promenáde, na ktorej vlani v júli 31-ročný tuniský rodák úmyselne zaútočil s chladiarenským nákladiakom na dav ľudí oslavujúcich francúzsky národný sviatok - Deň dobytia Bastily.

V mesiacoch po útoku, ku ktorému sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát, zaznamenal cestovný ruch v oblasti prudký pokles.

Francúzsko zasiahol v uplynulých dvoch rokoch rad smrtiacich teroristických útokov. Pri koordinovaných útokoch v Paríži v novembri 2015, ku ktorým sa tiež prihlásil Islamský štát, zahynulo okolo 130 ľudí.

V piatok zadržali protiteroristickí vyšetrovatelia štyroch ľudí v juhofrancúzskom meste Montpellier. Podľa prvých dôkazov ich zatknutie zhatilo eminentný plán na útok, uviedli úrady.




 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona