Sedavé zamestnanie môže spôsobovať demenciu: Ako často by sme sa počas pracovnej doby mali poprechádzať?

NETKY.SK • 7 September 2018, 12:33 • 2 min
Sedavé zamestnanie môže spôsobovať demenciu: Ako často by sme sa počas pracovnej doby mali poprechádzať?

Mnohí z nás pracujú v kanceláriách a celé dni sedia. Na telo to však môže mať ťaživý dopad.

slovakia

left justify in out

To, že sedavé zamestnanie nie je pre telo optimálne všetci dobre vieme. Problémy s priberaním, nadváhou a trávením, bolesti chrbta a opuchnuté nohy nie sú v tomto prípade ničím výnimočným. Vedci z Liverpoolskej univerzity Johna Mooresa k tomu všetkému najnovšie pridružili aj zvyšujúce sa riziko demencie a neurologických ochorení. Malo by to vraj súvisieť s nedostatočným prekrvovaním mozgu. Čo však máme robiť, peniažky nám predsa z neba nespadnú. Odborníci radia nasledovné.

 

15 dospelých dobrovoľníkov, ktorých práca pozostávala z niekoľkohodinového sedenia, sa zúčastnilo experimentu. Vedci na nich testovali tri metódy fungovania v rámci pracovného času. Počas prvej sedeli celý čas a miesto opustili len ak si potrebovali odskočiť na toaletu. V druhom modeli si po každej pol hodine dopriali dvojminútovú prechádzku. V treťom prípade sa po dvoch hodinách sedenia chôdzi venovali šesť minút.

 

Pokus jednoznačne potvrdil skutočnosť, že dlhodobé sedenie obmedzuje prietok krvi do mozgu a ako najúčinnejší spôsob na predchádzanie tejto situácii sa ukázali častejšie, hoci kratšie prechádzky. Tie mozog prekrvili najúčinnejšie. Funkčným modelom je tak druhý prípad.

 

Pokiaľ je teda vaše zamestnanie spojené s celodenným sedením, skúste sa každú pol hodinku trochu prejsť, veľmi tým pomôžete svojmu zdraviu a v konečnom dôsledku aj pracovnému výkonu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona