Šebej: Vyhlásenie k Ukrajine je len teplý vzduch

NETKY.SK • 24 September 2014, 13:11 • 2 min
Šebej: Vyhlásenie k Ukrajine je len teplý vzduch

BRATISLAVA – Vyhlásenie NR SR ku konfliktu na Ukrajine je podľa predsedu Zahraničného výboru NR SR Františka Šebeja (Most-Híd) iba "teplý vzduch". Ako povedal dnes na tlačovej besede, vyhlásenie je len neškodným apelom. Zároveň upozornil, že pôvodný text pripravil spolu s ministerstvom zahraničných vecí.

slovakia

left justify in out

Text, podľa ktorého "Národná rada SR osobitne apeluje na Ruskú federáciu, aby nezasahovala do vnútorných záležitostí Ukrajiny, neposkytovala vojenskú pomoc vzbúrencom, rešpektovala nezávislosť, zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny a aby využila všetok svoj vplyv na dosiahnutie deeskalácie konfliktu", sa do uznesenia nedostal, Smer-SD to zamietol. „Poslanci Smeru vypitvali tento text,“ povedal Šebej s tým, že minister Miroslav Lajčák má tak odlišný postoj k Ukrajine ako poslanci Smeru-SD.

 

Šebej tiež upozornil na nezmyselnosť schváleného textu, ktorý hovorí o dohode, do ktorej majú byť zahrnuté USA. „Navrhoval som, aby z textu vypustili zmienku o Spojených štátoch amerických. USA nie sú súčasťou konfliktu a nepredstavujú žiadnu stranu sporu,“ zdôraznil Šebej. Aj podľa predsedu Mostu-Híd Bélu Bugára hlasovanie a rozprava ukázali, že existuje spor medzi Lajčákom a premiérom. „Stanoviská opozície k Ukrajine sú podobné ako Lajčáka, ale Lajčák ma odlišné stanoviská k Ukrajine ako premiér. Fico hovorí o propagandistickej vojne medzi USA a Ruskom, Lajčák však povie, že ide o vojenský konflikt medzi Ukrajinou a Ruskom,“ upozornil Bugár. 

 

Uznesenie k situácii na Ukrajine, ktoré dnes schválil parlament, hovorí o tom, že "národná rada podporuje všetko úsilie medzinárodného spoločenstva, ktorého cieľom je dosiahnutie mierového riešenia konfliktu na juhovýchode Ukrajiny". Poslanci vo vyhlásení vítajú dohodu z Minska medzi ukrajinskou vládou a povstalcami z Doneckej a Luhanskej oblasti a apelujú na všetkých účastníkov konfliktu, aby ju dodržiavali. "NR SR od začiatku podporuje diplomatické riešenie súčasnej situácie na Ukrajine dohodou medzi Ukrajinou, Ruskou federáciou, Európskou úniou a Spojenými štátmi americkými, rešpektujúc zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny,“ uvádza sa v dokumente. Slovensko si podľa vyhlásenia úprimne praje, aby bola Ukrajina slobodná, demokratická a prosperujúca krajina a chce s ňou v budúcnosti rozvíjať spoluprácu vo viacerých oblastiach. Zároveň bude podporovať jej európsku integráciu. „Avšak iba občania Ukrajiny ako zvrchovaný suverén v krajine môžu a musia slobodne rozhodnúť o zahraničnopolitickom smerovaní svojej krajiny,“ píše sa vo vyhlásení. Národná rada Slovenskej republiky vyslovuje v materiáli presvedčenie, "že na ceste na dosiahnutie trvalého mierového riešenia konfliktu treba hľadať obojstranne prijateľné kompromisy medzi vládou Ukrajiny a predstaviteľmi povstalcov v Doneckej a Luhanskej oblasti". 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona