Šebej: Nestrácajme orientáciu, Rusko je stále strategický nepriateľ

NETKY.SK • 21 Máj 2017, 15:25 • 2 min
Šebej: Nestrácajme orientáciu, Rusko je stále strategický nepriateľ

BRATISLAVA - Slovensko by nemalo strácať geopolitickú orientáciu, pretože Ruská federácia je stále strategický nepriateľ západu a liberálnej demokracie. V dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike to vyhlásil poslanec Národnej rady (NR) SR František Šebej (Most-HÍD).

slovakia

left justify in out

"Spojené štáty americké, bez ohľadu na to, kto sedí v Bielom dome, sú stále najsilnejší a najpotrebnejší strategický spojenec Európy, a teda aj Slovenska, a najdôležitejší člen NATO," podotkol Šebej. Ruský vplyv vo svete je podľa neho vždy vedený strategickými cieľmi a nie je šokujúce, ak sa objavili podozrenia o ovplyvňovaní prezidentských volieb v Amerike.

 

Poslanec NR SR Jaroslav Paška (SNS) uviedol, že Rusko má aktívnu zahraničnú tajnú službu, USA ju však podľa jeho slov majú ešte aktívnejšiu, ak ide o zasahovanie a pôsobenie týchto tajných služieb v iných krajinách. "Aktívna politika sa realizuje zo strany veľmocí, aby si vytvárali predpoklady na isté pôsobenia v krajinách. Slovenská republika je jednou z nich, kde sa angažujú," podotkol. Slovensko musí podľa Pašku s týmito "geopolitickými hrami" počítať a korektne ich vyhodnocovať.

 

Vzťahy USA a Ruska majú podľa poslanca parlamentu Jozefa Viskupiča (OĽaNO-NOVA) vplyv na kontext Európskej únie (EÚ). Podľa neho asi začína byť nespochybniteľné, že Rusko zasahovalo do amerických volieb a pre samotnú Ameriku je to akoby nová vec. "Pre mňa je až nepochopiteľné, ako sa k tomu stavajú USA ako jedna z veľmocí. Takto nemá vyzerať bezpečnostná politika sebavedomej krajiny," poznamenal. Ak USA prišli na to, že nejakým spôsobom sa do procesu volieb niekto snažil zasiahnuť, malo by podľa Viskupiča prísť k vyšetrovaniu. Ako podotkol, aktuálna zahraničná cesta amerického prezidenta Donalda Trumpa, by mohla ukázať ďalšie smerovanie zahraničnej politiky a jej dosah na Slovensko.

 

Poslanec NR SR Martin Klus (SaS) uviedol, že má vo veľkej úcte ruskú vedu i umenie a pozná mnoho priateľských Rusov. Opačne však vníma súčasnú vládu Ruskej federácie a ruského prezidenta Vladimira Putina. "O to zvlášť, že sa tu otvorene hovorí, že tu niekto vedie hybridnú vojnu, ovplyvňuje voľby napríklad v Spojených štátoch amerických. Bežne sa financujú aktivity rôznych alternatívnych médií, ktorých základnou úlohou je podrývať súčasnú zahranično-politickú orientáciu Slovenska, naše demokratické a slobodné zameranie krajiny," uviedol. Ak sa o tomto nebude hovoriť nahlas, netreba sa podľa Klusa čudovať, že v krajine dostávajú priestor tí, ktorí by Slovensko videli najradšej mimo EÚ a NATO. Doterajšie pôsobenie Trumpa podľa poslanca ukázalo, že je iným prezidentom, akým bol kandidátom a je u neho značná nepredikovateľnosť.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies