Sébastian Loeb priletel vrtuľníkom do Orechovej Potône

NETKY.SK • 18 August 2013, 10:00 • 2 min
Sébastian Loeb priletel vrtuľníkom do Orechovej Potône

ORECHOVÁ POTÔŇ - Francúz patrí medzi najväčšiu hviezdu štvrtého podujatia šesťdielnej automobilovej FIA GT Series na okruhu Slovakia Ring.

slovakia

left justify in out

Prvú zoznamovaciu jazdu na 5922 m dlhom okruhu Slovakia Ring v Orechovej Potôni v sobotu predpoľudním absolvovala aj najväčšia hviezda štvrtého podujatia šesťdielnej automobilovej FIA GT Series Francúz Sébastien Loeb.

"Na Slovensku som po prvý raz. Okruh sa mi páči, ešte sa s ním len zoznamujem, prekvapila ma šikana za druhou zákrutou," povedal na tlačovej konferencii 9-násobný majster sveta v rely Sébastien Loeb, ktorý má na svojom konte 167 štartov v MS, 78 víťazstiev a 116 pódiových umiestení.

Tridsaťdeväťročný rodák z Haugenau naposledy triumfoval na MS v rely vlani, v tomto roku sa preorientoval na okruhy. "FIA GT Series sa mi páči, sú to dramatické preteky, v ktorých štartujú výkonné autá rôznych značiek. Vo FIA GT Series budem jazdiť aj v roku 2014. Chcel by som vytvoriť dve silné posádky. Mám dostatok skúseností, trúfam si ich zužitkovať a zavŕšiť aj úspešnými výsledkami," dodal Loeb, ktorý sa na Slovakia Ringu striedal za volantom McLerenu MP4-12C s 28-ročným Portugalčanom Alvaro Parentem.

Loebova posádka je zatiaľ v priebežnom poradí FIA GT Series na 10. mieste, vedie dvojica Stéphane Ortelli (Fr.) a Laurens Vanthoor (Belg.), slovensko-holandské duo Štefan Rosina a Peter Kox je piate.

Rosina štartuje z 2. miesta, Loeb z 8. 

Samotnú sobotňajšiu kvalifikáciu poznačili až tri penalizácie na popredných priečkach. Prvé miesto na štarte tak patrí posádke Niki Mayr-Melnhof, René Rast z tímu Belgian Audi Club Team WRT. Druhé a tretie miesto obsadili oba vozy McLaren MP4-12C tímu Sébastien Loeb Racing – Andreas Zuber a Mike Parisy získali druhú priečku a Sébasien Loeb s Alvarom Parentem tretiu. Oba McLareny, vrátane Audi tímu WRT s lídrom šampionátu – Stéphanom Ortellim, Laurensom Vanthoorom, však dodatočne penalizovali za nesplnenie časového limitu pri výjazde z boxov v Superpole, záverečnej časti kvalifikácie. Loeb tak odštartuje z ôsmeho miesta, Ortelli z deviateho a Zuber z desiateho. Pôvodne 5. miesto obsadili domáci Štefan Rosina s Holanďanom Petrom Koxom na Lamborghini tímu Reiter, tí však vďaka spomenutým penalizáciám napokon odštartujú z 2. miesta. Slovák Filip Sládečka z tímu BMW Sports Trophy Team India by Team India na vozidle BMW E89 Z4 skončil na 14. priečke.

Nedeľňajšia akcia pokračuje kvalifikačnými pretekmi FIA GT Series o 10.15 a hlavnými pretekmi o 14.15, každé v trvaní 60 minút.


Sébastien Loeb: „Máte tu naozaj zaujímavý okruh, s niekoľkými rýchlymi a plynulými zákrutami. Predtým som si ho skúsil len na simulátore – spravil som tri kolá a videl som tiež jedno video z kokpitu. S kvalifikáciou by som bol veľmi spokojný, nebyť penalizácie. Takto budem musieť bojovať o pozície aspoň s viacerými autami.“


Štefan Rosina: „Mali sme dosť náročné podmienky, značne sa to šmýkalo. Ráno to nevyzeralo tak dobre, takže som príjemne prekvapený. Oproti prvému tréningu som zajazdil o 5 sekúnd lepší čas. Šikana je vskutku nebezpečná, radíme dokonca pred ňou o dva stupne nižšie.“


Filip Sládečka: „Nešli sme druhý tréning pre problémy s výfukovým potrubím. Mám odjazdených len dvanásť kôl v tom aute, takže nie je to až také zlé, i keď mohlo to byť aj lepšie. Chýbal nám ten druhý tréning. Preteky budú dlhé.“

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies