Sean Connery vyzval Škótov, aby hlasovali za nezávislosť

NETKY.SK • 3 Marec 2014, 18:35 • 2 min
Sean Connery vyzval Škótov, aby hlasovali za nezávislosť

LONDÝN - Britský herec škótskeho pôvodu Sean Connery vyzval svojich krajanov, aby v septembrovom referende hlasovali za nezávislosť Škótska, argumentujúc, že ide o "jedinečnú príležitosť", ktorá by sa nemala premárniť. Informoval o tom dnes spravodajský portál Yahoo News.

slovakia

left justify in out

Connery patrí medzi najpoprednejších zástancov kampane Škótskej národnej strany (SNP) za suverenitu Škótska a tvrdí, že nezávislosť zvýši kredit krajiny vo svete. Prelomový krok by podľa herca prispel i k zvýšeniu investícií do tamojšieho filmového priemyslu, ako aj k "medzinárodnej propagácii Škótska".
      

Hoci sa 83-ročný herec narodil v Škótsku, dlhé roky tu nežije. Jeho druhým domovom sú Bahamy, Spojené štáty a Španielsko. V roku 2003 uviedol, že sa do Škótska nevráti dovtedy, kým sa krajina nezbaví únie so Spojeným kráľovstvom.
      

"Plne rešpektujem voľbu, ktorá v septembri rozhodne o ďalšom osude Škótska. Je to v rukách ľudí, ktorí sa tu rozhodli žiť a pracovať. Ako Škót s dlhoročnou láskou k vlasti a jej umeniu však verím, že príležitosť na jej suverenitu by sa nemala premárniť," povedal Connery.
      

"Pozitívny výsledok hlasovania pritiahne pozornosť celého sveta a oživí sa záujem o našu kultúru a politiku, čo by bolo pre nás nebývalou príležitosťou na prezentáciu nášho dedičstva a tvorivých zručností," dodáva predstaviteľ Jamesa Bonda.
      

Podľa prieskumu verejnej mienky, ktorého výsledky počas víkendu zverejnila agentúra YouGov, si 53 percent Škótov praje zostať súčasťou Spojeného kráľovstva, pričom za nezávislosť by hlasovalo 35 percent opýtaných.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies