SE predali distribučkám elektrinu o 2,9 eura/MWh lacnejšie ako vlani

NETKY.SK • 7 Október 2010, 11:35 • 2 min
SE predali distribučkám elektrinu o 2,9 eura/MWh lacnejšie ako vlani

SE predali distribučkám elektrinu o 2,9 eura/MWh lacnejšie ako vlani

slovakia

left justify in out

img

Slovenské elektrárne (SE) predali distribučným spoločnostiam elektrinu na budúci rok o 2,9 eura za megawatthodinu (MWh) lacnejšie ako v minulom roku. TASR o tom informovala hovorkyňa spoločnosti Jana Burdová.
      Vládny kabinet v stredu schválil nariadenie vlády, podľa ktorého sa do koncovej ceny elektrickej energie od 1. januára 2011 bude započítavať aj odvod pre Národný jadrový fond (NJF) na krytie nákladov tzv. historického deficitu záverečnej časti jadrovej energetiky.
      "Pri predpoklade, že sa výrazne nezmenia ostatné položky, ako napríklad distribučné poplatky či systémové náklady, odvod domácnosti ani malé podniky nepocítia. Naša časť na výške koncovej ceny elektriny pre domácnosti a malé podniky klesá," zdôraznila Burdová.
      Slovenské elektrárne vychádzajú pri stanovovaní veľkoobchodnej ceny elektriny z vývoja na trhu a za posledné dva roky znížili cenu o približne 20 %. Tento vývoj spolu s úsilím zvýšiť svoju efektívnosť vytvorili podľa hovorkyne podmienky na to, aby mohli SE ústretovo reagovať na požiadavky zainteresovaných strán zabezpečiť stabilitu cien v období krízy. "Očakávame, že aj ostatní prevádzkovatelia, napríklad distribučné spoločnosti, prispejú rovnakým prístupom k snahe nezvýšiť cenu pre domácnosti a malé a stredné podniky," podčiarkla Burdová.
      Koncová cena elektriny pre podniky sa stanovuje na voľnom trhu. Slovenské elektrárne podľa hovorkyne predpokladajú, že ani pre tento segment nebude cena výrazne navýšená.
      Stanovená výška efektívnej sadzby odvodu na rok 2011 pre prevádzkovateľa prenosovej sústavy za MWh elektriny prepravenej prenosovou sústavou a dodanej koncovým odberateľom bude podľa schváleného nariadenia predstavovať 3 eurá. Ministerstvo hospodárstva odhaduje, že to spôsobí zvýšenie ceny elektriny v roku 2011 o 0,003 eura za kilowatthodinu (kWh). Odvod sa má odvádzať prevádzkovateľom prenosovej sústavy. Predpokladá sa, že v budúcom roku dosiahne celkovú výšku 70 miliónov eur.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona