SE dokončili program modernizácie a zvyšovania výkonu v Bohuniciach

NETKY.SK • 10 November 2010, 08:20 • 2 min
SE dokončili program modernizácie a zvyšovania výkonu v Bohuniciach

SE dokončili program modernizácie a zvyšovania výkonu v Bohuniciach

slovakia

left justify in out

img

Slovenské elektrárne, člen skupiny Enel, dokončili program modernizácie a zvyšovania výkonu na oboch blokoch atómovej elektrárne (AE) Bohunice V2. Spoločnosť investovala do programu 500 miliónov eur a zvýšila inštalovaný výkon každého z blokov na 505 MW.
Program modernizácie a zvýšenia výkonu AE Bohunice predstavuje po projekte dobudovania AE Mochovce druhú najvýznamnejšiu investíciu Slovenských elektrární (SE). Realizáciou programu sa zvýšila úroveň elektrárne v oblasti jadrovej a technickej bezpečnosti, prevádzkovej spoľahlivosti, havarijnej pripravenosti aj ekonomickej prevádzky. Po testoch schválil Úrad jadrového dozoru (ÚJD) zvýšenie tepelného výkonu z pôvodných 1375 MWt na 1471 MWt, čo spolu s ďalšími zlepšeniami efektivity zvýšilo počiatočný výkon blokov o 15 %, a to z 440 MW na 505 MW.
"Slovenské elektrárne splnili jeden zo svojich dlhodobých cieľov -  zabezpečiť bezpečnú a efektívnu dodávku elektriny prostredníctvom modernizácie a zvýšenia výkonu AE Bohunice, čo spoločne s dokončením tretieho a štvrtého bloku AE Mochovce pomôže zabezpečiť energetickú bezpečnosť Slovenska," uviedol v tejto súvislosti generálny riaditeľ a predseda predstavenstva SE Paolo Ruzzini.
"Jednou z priorít súčasnej slovenskej vlády je príprava aktualizácie energetickej politiky SR," povedal na dnešnom stretnutí so zástupcami médií minister hospodárstva Juraj Miškov.  Pred dvoma týždňami jeho rezort spustil verejnú diskusiu o budúcnosti energetickej politiky na Slovensku. "SR potrebuje jadrovú energetiku z dôvodu bezpečnosti dodávok energie a nie je možné zabezpečiť energetickú sebestačnosť bez jadrovej energetiky," zdôraznil.
Európska únia (EÚ) prijala podľa predsedníčky ÚJD Marty Žiakovej zásadu trvalého zvyšovania úroveň bezpečnosti v jadrových elektrárňach. "Naše elektrárne v Bohuniciach aj v Mochovciach ju spĺňajú. Príkladom plnenia je modernizačný program na oboch blokoch jadrovej elektrárne Bohunice V2, ktorý sa implementoval v rokoch 2002 až 2008 a dostal jadrovú elektráreň na veľmi vysokú roveň, akceptovateľnú v rámci svetových pravidiel prevádzkovania týchto zariadení," priblížila Žiaková.
Riaditeľ úseku výroby a člen predstavenstva SE Ignác Pňaček dodal, že modernizáciou prešli zásadné komponenty sekundárneho okruhu elektrárne a ďalšie zariadenia. Modernizácia podľa Ruzziniho nebude znamenať pre koncových odberateľov elektriny zvýšenie cien, SE to zaručí vyššiu konkurencieschopnosť na trhu s elektrinou.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona